Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tachometr / foto: shutterstock

Rychle a zběsile už ne. Konec pirátů silnic?

Již brzy by na silnicích mohlo být o poznání bezpečněji. Jako švihnutím kouzelného proutku se totiž možná vytratí všichni notoričtí porušovali rychlostních limitů.

Satelit a databáze
Za to vše budeme vděčit speciálnímu systému, který má neustále sledovat povolenou rychlost, a pokud zjistí, že auto jede příliš rychle, jednoduše ho zpomalí.

Takzvaný Intelligent Speed Adaption systém bude sledovat pozici auta přes satelit a zároveň bude mít přístup do databáze rychlostních limitů. Pokud zjistí, že se auto, respektive jeho řidič nechová, tak jak má, přijme příslušná opatření – tedy automatické zpomalení.

Ve Velké Británii se hovoří o povinnosti mít v autě takové zařízení. To by v přepočtu přišlo asi na patnáct tisíc korun. Už se ale ozvaly hlasy, že jde o nepřípustný zásah státních orgánů do lidské svobody.

Kritici hovoří také o tom, že zařízení rozhodně nepřispěje k větší bezpečnosti, ale že se provoz stane naopak nebezpečnějším.

Nejdřív dobrovolně
Každopádně už se ale schyluje k testování systému, které by měla obstarat londýnská městská doprava, včetně autobusů a taxíků.

Až podle výsledků se ukáže, zda má opatření nějaké výsledky. Předpokládá se, že by se bezpečnost na silnicích mohla zvednout až o deset procent.

Sami tvůrci zařízení přiznávají, že zprvu bude nejspíše nutné zavést dobrovolnou kontrolu. Systém tak bude fungovat, ovšem řidičům pouze důrazně sdělí, že by měli zpomalit, sám však nepodnikne žádné brzdící akce.

Jakmile by se to celé dostalo lidem pod kůži, mělo by být možné udělat z dobrovolného povinné.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 431