Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Stadion poháněný sluneční energií

Síla Slunce je beze sporu velká. Dosud se ale nevyužívá tak, jak by mohla. Nejrůznější nové projekty ale jdou tím správným směrem.

Nezávislost
Jako například v taiwanském městě Kaohsiung, kde je právě dokončován moderní stadion ve tvaru podkovy, jehož největší zvláštností je právě schopnost nezávislosti na klasických zdrojích elektřiny. Všechnu potřebnou energii totiž dokáže získat právě ze slunečního svitu.

Je to první stadion na světě, který takovou technologií oplývá. Některé další sice sluneční energie také využívají, ale jsou závislé i na dalších zdrojích.

magazin.cz

Obrovská struktura má výměru devatenácti hektarů a pojme 55 000 lidí. Bude využívána především pro atletické a ragbyové mítinky. Také taiwanská fotbalová reprezentace tu bude hrát své zápasy.

Zbytek elektřiny se prodá

O design se postaral japonský architekt Toyo. Stadion je skutečně netradiční. Kromě střechy pokryté solárními panely na něm zaujme především důraz na spirály, které mají připomínat draka.

Solárních panelů je téměř devět tisíc, přičemž se postarají o elektřinu pro 3 300 světel a dvou obřích obrazovek.

magazin.cz

Při obzvlášť dobrém počasí bude elektřiny vyprodukováno ještě více. V takových případech ji taiwanská vláda plánuje odprodat.

Zkrátka a dobře, alternativní zdroje energie rozhodně neřekly poslední slovo. Naopak.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 55