Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Globální zženšťování. Mužské geny mizí

Průšvih. Ale žádné globální oteplování... Začínáme žít v ženském světě. Muži jsou prý na cestě k faktickému vyhynutí, jelikož se jejich geny stále více upozaďují a mizí. Tvrdí to přední genetický expert.

Vymřou muži?
Vědec se zabývá pohlavními chromozomy lidí a má důvod se domnívat, že chromozom Y stále více mizí a jednoho nepříliš krásného dne by mohl zmizet úplně. To by znamenalo konec mužství, jak bylo dosud chápáno.

Na druhou stranu, dnešní čtenáři se ještě nemusí obávat. Tato radikální změna by podle prvních nástřelů měla přijít někdy za pět miliónů let.

Před třemi sty milióny lety bylo na chromozom Y nabaleno zhruba 1400 genů. Dnes už je to pouhých 75. Pokud by to šlo takhle dále, za oněch pět miliónů let by tento chromozom fakticky zmizel.

Příkladem jsou krysy

Je jasné, že tento chromozom vymírá, zůstává však otázkou, co nastane, až vymře úplně. Mohlo by to znamenat velký problém pro celé lidstvo. To se totiž nemůže stát asexuálním.

Než ale začneme myslet na úplné vymření, podívejme se do říše krys. Také u nich chromozom Y zcela vymizel, a přesto se množí jako na běžícím pásu. Podle vědců došlo k nahrazení jiným chromozomem.

Vědecké hypotézy jdou dokonce tak daleko, že by se jiný chromozom mohl vyvinout ještě za existence jeho příbuzného Y. To by znamenalo, že by existovaly dva druhy lidí, které by se však mezi sebou nemohly množit.

Toť spletitý svět lidského vývoje...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 270