Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Brutální Protoype – velkolepý akční orchestr

Superhrdinové v dnešní době táhnou mnohem více než tradiční akční mlátičky typu Van Damma nebo Schwarzeneggera z minulých desetiletí.

Dnes jsou to právě nadpřirozené schopnosti a velká zodpovědnost, jež s nimi jde ruku v ruce, co publikum táhne.

Žádná licence
Někteří herní tvůrci se toho snaží využít licencováním známých příběhů Spidermana, Batmana nebo Supermana. Jiní mají méně (či více, jak se to vezme) štěstí a musí si vytvořit svět i hrdinu hezky od píky.

magazin.cz

Stejně to provedli hoši z Radical Entertainment, kteří právě uvádějí svůj dlouho vyvíjený projekt Prototype. V něm se vžijete do kůže Alexe Mercera – zdánlivě normálního týpka s hlavou v kápi, který ale záhy zjistí, že z něj raší podivné bodliny, ruce se mu mění na pařáty a tak podobně. Alex je totiž mutant.

Hra začíná doslova v tom nejlepším. Tedy v New Yorku, jehož ulice jsou zcela ovládány nechutnými obludami, s nimiž se snaží zamést bezmocná armáda. V tom všem pobíhá Alex a přichází na kloub veškerým svým schopnostem, které jsou pořádně zajímavé.

Nechtěný mutant
V tom ale přichází střih a přesun o osmnáct dní nazpět. Do doby, kdy Alex teprve zjišťuje, že je mutantem a má jen několik základních schopností k využití. Nechce přitom zachraňovat svět nebo tak něco. Snaží se jen zjistit, co je vlastně zač a jak se mu celá ta mutační anabáze přihodila. Vlastně tak docela není ani na dobré či špatné straně konfliktu. Jednoduše proto, že celý zdejší svět je jaksi amorální a neexistuje tu komiksově typické dobro a zlo. Vcelku to ale působí, že se Alex neštítí ani těch nejkrutějších činů. Tak si to přeberte sami.

magazin.cz

My můžeme jen říct, že tato zvláštní apokalyptičnost, jež se prohlubuje více a více konfliktem armády s dalšími mutanty, respektive kreaturami, hře propůjčuje vynikající atmosféru a do jisté míry z ní činí jedinečné dílo.

magazin.cz

Po zdevastovaném New Yorku se můžete pohybovat zcela volně a plnit úkoly na hlavní dějové lince a sem tam si vzít nějaký ten vedlejšák. Za jejich plnění – čím brutálnější, tím lepší – dostáváte bodíky, které pak investujete do schopností, jež jste si krátce vyzkoušeli na začátku.

Spousta možností
Je jich opravdu velké množství a zpočátku se v nich budete možná trochu ztrácet. Ale na rozdíl od jiných titulů, kde si vyberete pár nejúčinnějších způsobů útoku a ty potom omíláte až do konce hry, nabízí Prototype opravdu vyváženou přehlídku talentů, z nichž každý je dobrý na něco jiného a v pokročilé fázi hry za jejich variabilitu budete děkovat.

magazin.cz

Nejzajímavější schopností je potom převtělování, respektive přebírání podob zlikvidovaných postav. Toho je opravdu zapotřebí využít jen několikrát za celou hru, ale můžete takto plnit mnohem větší množství úkolů, namísto klasického promlácení se.

Prototype si ale přece jen zakládá na masivní akci. Jak už bylo řečeno, v ulicích časem propuknou epesní boje mezi mutanty a armádou. Alex mezi nimi přitom nemá přátele a bojuje tak proti všem. Některé pasáže jsou tak neskutečně velkolepé i adrenalinové.

magazin.cz

Aby se to všechno hýbalo, museli autoři lehce ubrat na kvalitě zpracování, na druhou stranu – ponurý vizuální styl a pojetí New Yorku se povedlo.

Prototype je vskutku podařeným titulem. Má sice poměrně dost menších chybek, jež hraní trochu znepříjemňují a zpočátku není úplně snadné se do něj ponořit. Po několika odehraných hodinách vás ale pohltí.

magazin.cz

Výrobce: Radical Entertainment
Distributor: Cenega
Cena: 999 Kč (PC verze), 1599 Kč (Xbox 360, PS 3)

Hodnocení: 8/10

Video:

 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 71