Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: hdworld.cz

První mobilní telefon s Windows XP

Čínská společnost In Technology předvedla na veletrhu Computex v čínské Taipei první mobilní telefon využívající jako operační systém Windows XP.

Čínští výrobci často vytvářejí velmi zajímavé, až bizarní menší či větší telekomunikační techniku, Jedním z takových kousků poslední doby je chytrý telefon, či spíše malý počítač xpPhone s telefonními funkcemi, se systémem Windows XP. V jihočínském městě Guangzhou ho vyrábí společnost In Technology a kromě volání nabízí i posílání textových zpráv.

Tento mix mobilního telefonu a kapesního počítače pohání upravený procesor AMD (podrobnosti odmítl výrobce sdělit), má dotykový širokoúhlý LCD displej s úhlopříčkou 4,8 palce (12,2 cm) s rozlišením 800x480 bodů, data jsou ukládána na integrovaný 120GB pevný disk, hmotnost je vyšší, činí 400 gramů a tloušťka je 2,5 cm. Při běžném provozu má mít baterie výdrž sedm hodin, větší náhradní baterie pak až hodin 12.

QWERTY klávesnice je prostorná, lesklý vzhled a provedení její i celého přístroje však nezapře čínský původ - jde zejména o na některých místech chybějící barvu, nahrubo vyříznutá tlačítka a další drobnosti.

magazin.cz

Podle výrobce se xpPhone začne během tří měsíců prodávat v Číně, přičemž nabídne Wi-Fi, volitelně GPS a případně další sítě podle konkrétní distribuční oblasti. Zákazníci mimo Čínu by se prý také telefonu měli dočkat, i když není příliš jisté, že standardními distribučními kanály dostane i do Evropy.

Zajímavostí je, že ve druhé polovině roku vydá In Technologie verzi xpPhone podporující TD-SCDMA (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access), což je vlastní čínská verze mobilních sítí třetí generace.

Připraveno ve spolupráci s HD World.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 208