Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Robotická slečna na motorce. Umíte to taky tak?

Robotická technologie nabrala v posledních letech raketovou rychlost. Není daleko doba, kdy budou roboti zcela běžnou součástí našich životů a plnit nejrůznější funkce.

V extrémních podmínkách
Jak vidno, uzpůsobit se dají skutečně čemukoliv. Jako například Flossie, robotická slečna, jejímž úkolem je testovat motorky. Dokáže je přitom řídit v extrémních podmínkách, ať už jde o hluk, chlad či horko. V takových podmínkách, jaké by člověk nevydržel.

Je naprogramována tak, aby dokázala zařadit správný rychlostní stupeň v pravou chvíli, přidat rychlost tehdy, kdy je na to příhodná chvíle apod.

Zlepšuje se
Za Flossie stojí tým inženýrů společnosti Castrol. Ten ji využívá nejen v reklamách na své produkty, ale i ke skutečnému testování všech možných kapalin do motorek, které vyrábí. Právě jejich funkčnost je často zapotřebí podrobit extrémním podmínkám.

Hodně zajímavé je, že Flossie si motorku zprvu osahá, asi jako každý, kdo na nějaký stroj usedne poprvé. Postupně však pro danou motorku získává cit a zlepšuje své výkony na ní. Zkrátka robot, který se dokáže učit.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 91