Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

První 3D foťák a kamera

První fotoaparát, který dokáže nahrávat trojrozměrné video a fotit 3D obrázky bez nutnosti mít speciální brýle, by se měl na trhu objevit už v září.

Vystouplé obrázky
Přístroj má na svědomí japonská společnost Fujifilm, která zákazníkům slibuje možnost dělat nejen prázdninové fotky v plném 3D. To znamená, že míče nebo jízdní kola budou z obrázků doslova vystupovat. Stejný efekt je k dispozici i pro nahrávání videa.

magazin.cz

„Chceme, aby naše kamera dokázala zabrat scény a momenty přesně tak, jak je vidí lidské oko,“ říká mluvčí firmy.

Fotoaparát FinePix REAL 3D W1 má dvě čočky a dva senzory. Třetí dimenzi obstarává integrovaný procesor, který složí dohromady dva záběry z odlišných úhlů.

Fotografové ale nebudou potřebovat žádné speciální 3D brýle, jak by se mohlo po zkušenostech se všemi těmi pseudo trojrozměrnými efekty zdát. Na zadní straně foťáku v klasickém okně uvidíte už 3D výsledek jako u normálního přístroje.

Nic levného
Pakliže si fotky budete chtít vytisknout, bude třeba, přinejmenším zpočátku, využít služby společnosti Fujifilm, která pro tisk použije zvláštní čočkovitý papír.

Foťák disponuje trojnásobným zoomem a intervalovým focením, které umožní dělat trojrozměrné obrázky i za pohybu, například ve vlaku či v autě.

magazin.cz

Pokud by někdo o trojrozměrné fotky neměl zájem, může samozřejmě stále fotit ve 2D, a to s rozlišením deseti megapixelů.

Plnohodnotný foťák, který pro trojrozměrné focení a nahrávání nabídne vše potřebné, se bude cenou blížit ke třiceti tisícům korun.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 419