Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Jací jsou moderní muži?

O mužích se obvykle mluví v rámci nejrůznějších stereotypů – jakoby byli ti současní naprosto shodní se svými otci a praotci. Tak tomu ale samozřejmě není a dá se říct, že se trendy mezi muži mění každým rokem.

Oblíbený zahraniční magazín pro muže AskMen proto uspořádal masivní anketu, které se zúčastnil na padesát tisíc mužů, jimž bylo položeno zhruba sto otázek. A jaké jsou nejzajímavější poznatky?

Nezodpovědnost mizí
Díky filmům jako Zas tak moc tě nežere jsou muži stavěni do role nezodpovědných floutků, kteří svým náhodným známostem nezavolají, případně si je po jedné noci nepřidají ani mezi přátele na sociálních sítích. Jistě, občas tomu tak bývá.

Ale ve skutečnosti nezodpovědnost a přelétavost mizí. Muži se ukazují být překvapivě tradicionalističtí. 84% z nich přiznalo, že se poohlíží po přítelkyních, které mají „svatební potenciál“. Naopak po úletech na jednu noc příliš netouží.

Dalším mýtem je, že jsou muži nepozorní. Z ankety však vyplynulo, že 81% z těch s vážnou známostí se o ní skutečně starají a snaží se jí překvapovat nejrůznějšími dárečky.

Něco si ale muži přece jen ponechávají. A sice sexuální apetit. Na 70% z nich není se svým sexuálním životem příliš spokojeno a 68% přiznalo, že si představovalo sex s přítelkyněmi svých partnerek.

Konec metrosexuálů

Metrosexuál byl v minulých letech oblíbený a kontroverzní termín. Ve zkratce se tak popisovali obzvlášť vyfintění muži, kteří se těšili posměchu (možná závisti?) ostatních a ani ženy na ně neměly jednotný názor. Avšak termín metrosexuál v podstatě zmizel. Dnes je standardem, jež o sebe muž velmi pečuje.

Avšak muži jsou dnes méně výstředními než v éře metrosexuálů. 84% má k dispozici čtyři a více párů bot, 20% pak přinejmenším čtyři obleky. Docela zaráží, že 50% mužů se denně stará o svou kůži. Kosmetické salóny zaměřené na mužskou klientelu tak jdou zcela správným směrem. Miska vah se také začíná přiklánět k těm, kteří se pravidelně holí.

Bez televize
Muži samozřejmě sledují technologické trendy, a tak nepřekvapí, že těm současným už příliš neříká zastaralá televize. 75% z nich připouští, že více času tráví před počítačovou než televizní obrazovkou. 81% se domnívá, že stahování multimediálního obsahu z internetu by nemělo být zákonem postihováno.

Zatímco řada předních sociálních sítí je pro muže důležitá, překvapivě malé popularitě se mezi nimi těší Twitter, který se jinak momentálně veze na značné vlně zájmu. 87% moderních mužů tvrdí, že se bez této služby obejde. Může to ale být dáno její relativní čerstvostí.

Žádná ekonomická krize

Mladé moderní muže zjevně ekonomická krize příliš nepostihla. 85% z nich říká, že neměla vliv na jejich kariéru. 62% mužů pak prohlásilo, že za posledních několik let se s jejich společenským statusem nic moc nedělo. Přesto ale dnes více hledají stabilitu než například vysoký plat. Většinou také příliš neholdují enviromentálním otázkám a zeleným tématům, které byly populární v minulých letech.

Manželství letí

Muži přiznávají, že jim není zrovna příjemné, když jejich partnerky vydělávají více než oni. Přesto ale stále více věří na rovnost pohlaví. Možná také ekonomická krize přispěla k větší víře v manželskou instituci. V porovnání s minulým rokem se její popularita zvedla o značných patnáct procent.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 117