Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Třetina Evropanů nikdy nepoužila internet

Celá jedna třetina obyvatel Evropské unie nikdy nepoužila internet. Když se podíváme na význam internetové sítě, jaké se dnes těší, je to opravdu s podivem.

Jasné zlepšení
Na druhou stranu, toto číslo vykazuje jasné zlepšení oproti roku 2007, kdy internet nikdy neokusilo 40 %.

Ani další výsledky studie, která zkoumala digitální gramotnost Evropanů, nejsou zrovna takové, jak je ve svém okolí vidí zejména mladí lidé.

Je však třeba si uvědomit, že do výzkumu byla zahrnuta i starší část populace, která k počítačům skutečně nemá příliš velký vztah.

A tak mohlo vyjít najevo, že jedna čtvrtina lidí ze sedmadvaceti zemí Evropské unie nikdy nepoužila počítač.

Nejgramotnější jsou mladí
Možná ještě více udivující je, že 40 % Evropanů nemá internet doma. Třetina z této části přitom vůbec nevidí potřebu domácího internetu.

Nejméně internetově aktivní skupinou jsou lidé starší pětašedesáti let. A také nezaměstnaní. Nejlepší výsledky z hlediska internetové gramotnosti vykázala skupina mladých v letech 16-24. Do výzkumu byly zahrnuty i děti.

Na základě těchto výsledků chce evropská komisařka pro internet a média Viviane Reding ještě více rozevřít brány internetu. Přístup k filmům a hudbě by tak měl být jednoduchý. Aby uživatelé nebyli nuceni uchylovat se k nelegálním metodám jejich opatřování.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 51