Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Skvělý herní western vás dostane

Westerny dnes už možná nefrčí tolik jako v druhé polovině minulého století. Stále ale ještě stojí za to se na ně dívat. Divoký západ si své nepopiratelné kouzlo pořád drží.

Silný příběh
A vědí to i v polském studiu Techland, které vypustilo do světa překvapivě kvalitní akci z pohledu první osoby – Call of Juarez: Bound in Blood. Přestože jde o pokračování, v dějové lince je umístěno před první díl, takže s pochopením příběhu nebudou mít problémy ani nováčci.

To je důležité, jelikož právě příběh je tu velmi propracovaný, na přímočarou akci až překvapivě. Na počátku se ocitáte uprostřed americké občanské války v roli (opět netradičně) dvou bratrů bojujících na straně Jihu.

magazin.cz

Ti jsou však ve válce spíše nedobrovolně a jde jim především o záchranu rodinného sídla. Proto dezertují, což se nelíbí jejich veliteli, který je bude pronásledovat po zbytek hry, i když v jejím průběhu válka skončí a už o ní tolik nepůjde.

Po prvních misích se totiž hra začne točit kolem jiných témat. Velkolepého Juarézova pokladu a sličné Mexičanky, která vtluče mezi oba bratry klín, jelikož o ní stojí jak Thomas (umí to hlavně s puškou a lasem), tak Ray (hotový pistolník).

magazin.cz

Hotová love story
Call of Juarez je unikátní v tom, že před každou misí si můžete vybrat, za kterého z bratrů budete hrát. Ten druhý je pak ovládán umělou inteligencí. Hra za oba se lehce liší, především z hlediska preferovaných zbraní. Sarkastické, ironické a velmi humorné hlášky si užijete za oba, jelikož se jimi vzájemně popichují, a to i v boji.

Bratři na jednu stranu spolupracují ve snaze získat poklad, ale zároveň je stále více oddaluje láska k jediné ženě. Autorům se tohle schizma povedlo do hry nasoukat nečekaně dobře, a tak zatímco v boji se jeden na druhého mohou spolehnout, v neherních sekvencích se odehrává hotové romantické drama. Plynutí hry to až nečekaně dobře osvěžuje.

magazin.cz

Kromě dvou ústředních bratrů je s nimi navíc na cestách ještě jejich nejmladší sourozenec, za kterého si nezahrajete, ale který přesto hraje důležitou úlohu. V neherních sekvencích podobně jako řada dalších postav, které potkáte, zaujímá určité názorové stanovisko, místy až filozofické.

magazin.cz

Záživné přestřelky
Bound in Blood je v zásadě přímočarou akcí, nikoliv však tak lineární jako třeba Call of Duty. Nemusíte se bát, že budete stísněni v koridoru. To by volné atmosféře Divokého západu zcela určitě neodpovídalo. Vždycky sice víte, kam jít, ale připadáte si jako v otevřeném prostoru.

Toho si užijete nejvíce ve vložkách s vedlejšími misemi, kdy se po prériích můžete pohybovat skutečně svobodně, a to i v koňském sedle. Bohužel, vedlejších misí je ještě méně než příběhových úkolů. A ani těch není moc. Průměrný hráč tak Call of Juarez: Bound in Blood dokončí za zhruba sedm hodin.

magazin.cz

To není mnoho a jde o největší výtku směřovanou na adresu hry. Na druhou stranu se po tuto dobu budete královsky bavit. Divoký západ je tu zpracován naprosto skvěle, přímo z něj sálá ta správná atmosféra. Rovněž přestřelky mají pořádné grády. Ostatně, těch si můžete dosyta užít i v multiplayeru.

Z Call of Juarez: Bound in Blood se tak vyvrbilo jedno z nejpříjemnějších herních překvapení roku. Jde o střílečku první kategorie a nebýt tak krátká, šli bychom s hodnocením ještě výše!

magazin.cz

Výrobce: Techland
Distributor v ČR: Playman
Cena: 999 Kč (PC verze), 1599 Kč (PS 3 a Xbox 360)

Hodnocení: 8/10

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 73