Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sony PSP Go / foto: Daily Mail

Konečně herní konzole do kapsy

Sony PSP Go má příjemné rozměry.

První generace přenosné herní konzole Sony PSP sice zaujala svým vysokým výkonem, který je zhruba shodný s klasickou konzolí Playstation 2, nedalo se však říct, že by se tento přístroj dal bez problémů strčit do kapsy u kalhot nebo košile.

Nepříjemná velikost

Sony PSP bylo zkrátka příliš velké. Jedním z důvodů byla regulérní mechanika na UMD disky. Ta si vyžádala určitý objem a nejen kvůli ní konzole bobtnala a bobtnala.

Sony PSP by na trhu bez konkurence pravděpodobně výrazně uspělo, jenže konkurence se tu za posledních pár let vytvořila pořádná. Od začátku jí bylo Nintendo DS, pak přibyl ještě iPhone a iPod Touch, což jsou docela nečekané, dnes už ale regulérní herní platformy.

A tak se Sony odhodlalo zeštíhlovat. Vypadla UMD mechanika a pár dalších zbytečností a hle – právě se objevivší PSP Go je o dost kompaktnější, aniž by bylo třeba činit přehnané kompromisy v oblasti ovládání.

PSP Go je velikostí zhruba poloviční oproti původním verzím PSP. Data už nejsou distribuovaná na discích, ale stažitelná ze speciálně vytvořené Playstation sítě. Přesně k tomu disponuje handheld bezdrátovým připojením k internetu.

Koupit, či nekoupit?
Původní PSP se dobře etablovalo také jako přenosný přehrávač filmů či seriálů. Jeho následovník ani v tomto ohledu nemusí zklamat. Videa dokáže přehrát z paměťové karty Memory Stisk Micro.

Spolu s novým přístrojem mění Sony tak trochu i strategii vydávání her. Hodlá sice stále podporovat vývoj „velkých“ titulů pro PSP Go, ale zároveň se začíná výrazně zaměřovat na segment menších hříček za několik dolarů (respektive euro) s návykovou hratelností.

Je však otázkou, zda stojí za to si PSP Go pořizovat, když už vlastníte PSP. Podle našeho názoru je v takovém případě výdaj zhruba 6 500 Kč přeci jen příliš velký. Dostanete sice zmenšenou konzoli, ale z hlediska funkčnosti tu nenajdete nic navíc.

Kdo ale zatím žádné PSP nemá, toho by verze Go zajímat mohla. Už to není ta celkem špatně přenositelná cihla, ale výkonný a zábavný kousek pořád ano.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 72