Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nelegální stahování jako velmi výdělečná činnost

Stahujete autorsky chráněný obsah zdarma z internetu? Možná si myslíte, jak jste na všechny vyzráli a oháníte se známými frázemi o tom, že přeci nebudete zábavnímu průmyslu platit ty nekřesťanské peníze, které požaduje, jenže...

Zaplať a zapomeneme
Do jisté míry máte samozřejmě pravdu. Ale kromě toho, že se v poslední době začínají objevovat pro „stahovače“ (konkrétně ty, kdo zároveň autorsky chráněný obsah sdílí) nepříjemné soudní rozsudky (v USA či Francii dosahující milionových hodnot), je tu i jiný způsob, který společnosti produkující zábavní obsah využívají k návratu ztracených tržeb.

Docela jasně ho ve své prezentaci představuje nenápadná firmička DigiRights Solutions, která velkým obrům zábavní branže nabízí příjemnou službu: v mnohonásobné výši jim vrátí peníze, o které přišly kvůli nelegálním stahovačům.

Její metoda je založena na zastrašování. Na zakázku totiž monitoruje nejrůznější sítě, kde se obvykle sdílí autorsky chráněný obsah, a když přijde na nějakou pokoutnou činnost, dotyčného na to upozorní a postraší ho i konkrétními informacemi, případně potenciální žalobou.

Součástí oznámení je ale také nabídka na okamžité urovnání. Ta má cenu zhruba 450 euro, tedy asi deseti tisíc korun. Pakliže ji přistižený stahovač uhradí, bude vše zapomenuto.

Vysoká úspěšnost

DigiRights Solutions si z částky ponechá neuvěřitelných osmdesát procent, přičemž na držitele autorských práv zbývá 90 euro. To je ale stále výrazně více než to, kolik by inkasoval, kdyby si dotyčný třeba film nebo hudební skladbu pořídil legálně. Například písnička vyjde na šedesát eurocentů. V takovém případě inkasuje držitel práv stopadesátinásobek částky. Velké společnosti navíc nemusí hnout ani palcem a černou práci za ně odvede někdo jiný.

Dlužno podotknout, že tento způsob zastrašování vychází. DigiRights Solutions řeší měsíčně (především v Evropské unii) zhruba 5000 případů (toto číslo stále rapidně roste), přičemž uspěje zhruba ve čtvrtině z nich. Při tak vysoké požadované částce je to opravdu překvapivé.

Lidé se zkrátka zaleknou, že o nich někdo ví a raději zaplatí, aby nemohli být dále popotahováni.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 55