Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Diego Maradona / foto: Shutterstock

Fotbalová církev: Diego Maradona je Bůh!

Víra a láska prý hory přenáší. Ale občas nad některými náboženstvími zůstává rozum stát. Co taková církev Diega Maradony?

Ó, zrodil se Bůh
Na fotbalovém stadioně ho uctívali jako hvězdu. Aby ne, patřil mezi nejtalentovanější hráče fotbalové historie. Ale že se z něho stane Bůh? V to opravdu nikdo nedoufal! Ovšem stalo se – 30. října 1998, v den Maradonových 38. narozenin, se ve městě Rasario zrodila Maradonova církev – La Iglesia Maradoniana.

Jejími zakladateli se stali fotbaloví fanoušci, kterých za ta léta přibylo. Dnes má církev 40 000 oveček z více než 54 zemí světa.

Modleme se k Diegovi

Fotbalová vášeň a obdiv k Diegu Maradonovi, který byl mezitím jmenován trenérem argentinské reprezentace, se stala mantrou celého spolku. Každý věřící vzývá svého boha modlitbou: „Náš Diego, který jsi na zemi, posvátný díky své levé noze, tvé kouzelné skutky byly naplněny... Tvé góly budou navždy připomínány...“

Aby bylo jasné, věřící při svých setkáních nosí speciální oděv – trička s fotbalovou desítkou, která byla zároveň i číslem jejich idolu.

magazin.cz

Věříme ve fotbal...
„Naším náboženstvím je fotbal a jako všechna náboženství, i my potřebujeme mít svého Boha. Tím je Diego Maradona. Nikdy přeci nemůžeme zapomenout na ty zázračné góly, které předvedl, ale i na ten zvláštní duchovní náboj, který vložil do nás, svých fanoušků,“ říká Alejandro Veron, jeden z představitelů Církve Diega Maradony.

Fotbalistova církev zatím nemá žádný oficiální svatostánek nebo kostel a pendluje po celém světě. Přesto se však nejedná o pouhou „frašku“ - náboženství má své svátky, pravidla a dokonce i křty.

Maradonovy Vánoce

29. říjen je pro věřící z Církve Diega Maradony zvláštní den. Slaví ho jako své Vánoce, protože jejich Bůh se narodil přesně 30. října 1960. Stejně jako křesťané zdobí stromek, ale ne obyčejnými ozdobami, nýbrž modro-bílou kolekcí, která symbolizuje argentýnské národní barvy. Větve stromku jsou pokryté fotografiemi „smějícího se fotbalového Boha“.

magazin.cz

V dobrém i ve zlém
Jenže, jak se zdá, i fotbalový Bůh má spoustu společného s obyčejnými smrtelníky. Před několika lety byl Diego Maradona zapleten do kokainové aféry a zdá se, že i spolupracoval s podsvětím. Všechno toto „špinavé prádlo“ mu může profesně, ale i nábožensky uškodit.

Navíc nedávno byl hvězdný fotbalista kritizován, že coby trenér argentinské reperezentace není zase takovou „bombou“. Dokonce se ozývaly i obavy, že Argentina se na mistrovství světa v roce 2010 neprobojuje.

„Byli jsme s Maradonou v těžkých chvílích a teď jsme s ním také,“ říkal ještě před pár dny José Caldeira, kronikář Maradonovy církve. Ale jak se zdá, motlitby věřících zabraly a Argentina (s božským Diegem Maradonou) se na mistrovství světa 2010 přece jenom objeví.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 28