Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Boeing 787 Dreamliner / foto: Shutterstock

Premiéra: Nový Boeing konečně vzlétl

Dreamliner je budoucností leteckého cestování.

Nový model civilního letadla Boeing se neubránil jistým porodním bolestem. Svůj první úspěšný let si odbyl teprve před pár dny, ale ve vzduchu se měl prohánět už před dvěma a půl lety.

Lehký jako pírko
Premiéra Boeingu 787 Dreamliner nicméně byla úspěšná a letecké společnosti už se nemohou dočkat, až si rozšíří flotilu právě o tyto kousky.

Dreamliner možná na první pohled nevypadá nijak revolučně. Takový názor byste ale rozhodně neměli, kdybyste si do jedné ruky mohli vzít dnes běžné letadlo a právě novinku Boeingu.

Pocítili byste totiž, o kolik je Dreamliner ve skutečnosti lehčí, ač tak nevypadá. Vtip je v jeho konstrukci, do níž bylo zataženo nebývalé množství uhlíkových vláken a titanu, tedy materiálů kvalitních a lehkých, byť jistě drahých.

Vyšší pořizovací cenu však Dreamliner dokáže brzy splatit. Jelikož je lehčí, spotřebovává také méně paliva. A jak známo, v době, kdy cena ropy dlouhodobě roste, je něco takového k nezaplacení.

Už teď nejúspěšnější
Dreamliner už je dnes nejúspěšnějším letadlem společnosti Boeing. Ta do jeho vývoje nalila přes deset miliard dolarů, ovšem má stovky objednávek od leteckých přepravců po celém světě.

Také český Travel Service se zařadil do fronty. Vzhledem k velké poptávce a určitým zpožděním projektu se ale čeští pasažéři Dreamlineru nedočkají dříve než v roce 2013.

Jsme zvědaví, jak si Boeing se svou novinkou povede proti konkurenčnímu Airbusu A350, který sází na mohutnost a je takovou novodobou létající pevností.

Podívejte se na první let Dreamlineru:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 29