Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Left 4 Dead 2 / foto: Shutterstock

Střílení do zombíků nikdy nebyla taková zábava

Left 4 Dead 2 je ještě lepší akce než první díl.

První díl multiplayerové akce Left 4 Dead se stal překvapivým hitem, kolem kterého se vytvořila početná komunita hráčů.

magazin.cz

Rychlé pokračování
Tvůrci neváhali a za pouhý rok připravili pokračování. To vyvolávalo otázky, zda nejde jen o snahu vytáhnout z kapes hráčů další peníze, navíc jen za lehce pozměněný produkt.

Odpověď na ně není jednoznačná. Left 4 Dead 2 by jistě slušela početnější vylepšení oproti původnímu konceptu, na druhou stranu nelze přehlížet skutečnost, že se hraje ještě lépe než jednička, což z něj dělá jednu z největších herních hvězd, které si můžete zahrát po síti.

Princip zůstává stejný. Americká města zamořila prapodivná nákaza, která proměnila obyvatelstvo v zombíky. Pouze čtyři lidé přežili. Ti tvoří skupinku, jíž ovládají čtyři hráči – a musí se probít zombíky obsazenými ulicemi.

Že se přitom bude střílet jako o závod, to dá rozum. Mnohem důležitější než mačkat spoušť ale je spolupráce mezi jednotlivými postavami. Samy nic nezmůžou, teprve ve skupině mají šanci.

magazin.cz

Více a lépe
V zásadě tak zůstává vše při starém. Akorát je tu ještě více infikovaných, více bossů, s nimiž jsou boje nejtěžší, více zbraní a více napětí. A díky tomu pochopitelně více zábavy.

Došlo také k určitým změnám v atmosférické rovině. Zatímco minule se hrálo výhradně pod rouškou noci a průchod městem tak byl lehce hororový, tentokrát se většina z celkem pěti kampaní odehrává za dne. Někomu to bude sedět více, někomu méně. Nemůžeme se ale ubránit pocitu, že noc byla pro Left 4 Dead příhodnější. Den tak přišel hlavně ve jménu větší přehlednosti.

Co lze jednoznačně pochválit, to je rozšíření zbraňového arzenálu. Ten už se neomezuje pouze na střelné kvéry, ale najdete v něm i zbraně na blízko, jako jsou sekyry, pánvičky, ale také motorová pila. Ta na zombíky pasuje jako nic jiného.

magazin.cz

Koupit či nekoupit?
Ovšem Left 4 Dead 2 není pouze kooperativní hrou. Pakliže se rozhodnete spustit mód 4 vs. 4, čekají vás kromě davů zombíků bitky i proti dalším živým hráčům. Zatímco tým přeživších zůstává v podstatě beze změny, druhá čtveřice hráčů se chopí již zmíněných infikovaných bossů, tedy monster se specifickými schopnostmi. Také jejich repertoár se ve druhém díle rozšířil.

Podstatné je, že se autorům podařilo udržet vynikající a dynamickou hratelnost, které nestojí v cestě ani dosti zastaralé grafické zpracování. Ostatně, díky němu si zahrajete i na slabších počítačích.

Nicméně odpovědět na otázku, zda se vyplatí pořizovat druhý díl při vlastnictví prvního, není jednoznačná. Zábavy si užijete více, ale nijak výrazně. Zato zaplatíte plnou částku. Každý se tak musí rozhodnout sám, ale kdo se do Left 4 Dead ještě nedal a má přitom rád síťové střílečky, neměl by s nákupem dvojky váhat.

magazin.cz


Výrobce: Valve
Distributor: EA Czech
Cena: 1099 Kč (PC verze), 1599 Kč (Xbox 360)

Hodnocení: 8/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 54