Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Parašutista nebo astronaut? Skočí z výšky 38 km!

Odvážlivec skočí z hranice vesmíru, skoro z 38 km.

Felix Baumgartner není v překonávání rekordů a posouvání hranic nemožného žádný nováček. V roce 2003 překonal lamanšský kanál jen s uhlíkovými křídly na zádech. Světový rekord pokořil také skokem z Petronas Towers v Kuala Lumpuru.

Nyní oznámil, že si vyšlápne na další letitý záznam ve světových tabulkách. Ten drží od roku 1960 kapitán amerického letectva Joe Kittinger. Volným pádem z hranice z výšky 31 364 metrů tehdy nastavil laťku hodně vysoko. Mnozí se za uplynulých 50 let snažili se jeho výkonu minimálně vyrovnat, ale nikdo nebyl úspěšný. Posledním byl Francouz Michel Fournier, kterému po několikaleté přípravě ráno před pokusem zmizel nezbytný balón.

Felix Baumgartner má v plánu vystoupat až do výšky 38 100 metrů. Jeho rychlost by při seskoku z takové výšky měla překonat zvukovou bariéru. Do 38 kilometrů se nechá vynést ve speciálním obleku heliem naplněným balónem jen s lehkým padákem na zádech. Na seskok se tento Rakušan připravoval dva roky ve spolupráci s agenturou NASA a americkým letectvem.

Z akce vznikne nejen dokument natáčený BBC, ale na své si přijdou také vědci zkoumající možnost záchrany astronautů z podobných výšek.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 36