Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mass Effect 2 / foto: Bioware

Mass Effect 2: Nejlepší herní sci-fi!

Tohle je jedna z těch her, které si prostě chcete zahrát.

Zatím bohužel nevzniká mnoho herních počinů, jejichž příběh by byl tak silný, že by se dal zaměnit s kvalitním filmem, a především, že by dokázal uhranout skutečně široké spektrum hráčů stejnou měrou. Naštěstí ale víme, jak takový herní příběh vypadá. Díky Mass Effect 2.

magazin.cz
magazin.cz

Galaxie, která pohltí
Jakmile si k této akci s prvky vývoje postavy sednete a necháte na sebe působit svět vytvořený v doupatech mágů ze studia Bioware, jste na nějakých třicet hodin ztraceni.

Zhruba tak dlouho vám totiž bude trvat záchrana galaxie před novou hrozbou, stejně jako v minulém díle podporovanou starobylou mechanoidní rasou Reapers. Nutno dodat, že ten čas si výborně užijete. Samozřejmě jen tehdy, máte-li rádi science fiction, pokud možno co nejtemnější.

Oproti předchozímu dílu nám totiž Mass Effect o poznání potemněl. Už samotný začátek, kdy hrdina z jedničky, kapitán Shephard, zemře, není nic pro slabé povahy.

Naštěstí se ale na scéně objeví renegátská organizace Cerberus, která ho v rámci zvláštního projektu dokáže vzkřísit a opět postavit na nohy. Jedině Shephard totiž dokáže čelit opět se objevující hrozbě, tentokrát především pro lidskou rasu.

magazin.cz

Činy mají své důsledky
Na začátku si můžete do hry nahrát uložené pozice z předchozího dílu, čehož důsledkem je reflektování vašich rozhodnutí z jedničky dějem druhého dílu. Některé postavy na základě hráčových kroků v předchůdci mohou, ale nemusí žít. Dokonce jste mohli zachránit jednu celou rasu, což se ve dvojce také projeví. Pravděpodobně ale bude hrát rozhodující roli až v díle třetím, do kterého pro změnu půjde importovat pozice z toho druhého, tedy aktuálního.

Tvůrcům se tak daří vytvářet pospolitý příběh napříč celou trilogií, což je vlastnost, kterou v této podobě vidíme bez nadsázky poprvé.

Kromě vynikajícího příběhu a atmosféry, jež vás pohltí, nabízí Mass Effect 2 také velmi výživné přestřelky, které jsou provedeny lépe a dynamičtěji než minule. Můžete se krýt za překážkami, přeskakovat je nebo jen pobíhat a střílet. Zároveň ale lze úkolovat parťáky a využívat speciálních schopností, jak svých, tak parťáků.

Mass Effect 2 je totiž stále RPG a obsahuje prostředky pro vývoj hrdinů. Nejenže budete získávat nové zbraně a vybavení, postavy se postupem času zlepšují a učí se novým schopnostem, případně si je vylepšují.

magazin.cz


Hlavně akce

Je však nutno říct, že oproti prvnímu dílu je prostor pro vývoj charakterů poměrně dost omezen, a přestože má stále velký vliv na hratelnost, hráči už nemají tolik možností ve směřování postav jako dříve. Úměrně tomu se však posílil důraz na akci.

Těšte se na cestování mnoha galaktickými systémy. Na řadu z nich vás zavedou hlavní mise, případně osudy parťáků, mimochodem osobnostně výborně prokreslených, s nimiž je radost vést řeči. Na jiné se ale podíváte jen a pouze z vlastního uvážení v rámci vedlejších zakázek. Ty sice stále nedosahují kvalit ústředního příběhu, ale rozhodně už nejsou tak nuzné a zbytečné jako minule.

Na Mass Effect 2 je hodně co obdivovat. Ať už to jsou skvěle napsané rozhovory, které jdou do hloubky, ale zároveň se lehce čtou, nebo důraz na detail, který si vychutnáte na řadě planet či vesmírných stanicích. Ať už budete kdekoliv, nejspíš vás překvapí, jak moc autoři o jednotlivostech ve hře přemýšleli. Je pravdou, že volnost není zrovna doménou Mass Effect 2, právě detaily a intenzita herního zážitku to ale plně vynahrazují.

magazin.cz


Nedokonalost dokonalosti

Přes všechnu tu chválu není Mass Effect 2 úplně dokonalým titulem. Možná je to ale dáno hlavně tím, že dává přičuchnout k tak lákavým pokrmům, jaké nikdo jiný nenabízí. Jenže když se do nich chcete zakousnout, mnohdy ucukne.

Přestože vám připraví opravdu intenzivní zážitky, místy se nelze ubránit pocitu, že by se dalo jít ještě dále a prohloubit tu krásnou galaktickou zkušenost. Hra tak může navozovat mylný dojem, že klouže po povrchu. To však není pravda, jen se – podobně jako třeba filmový Avatar – snaží koncentrovat jen na to nejlepší. Jde zkrátka o produkt pro masy, který si nemůže dovolit odklon od mainstreamové linie, kterou však ve sci-fi ranku razí lépe než jakákoliv konkurence.

magazin.cz

Výrobce: Bioware, distributor v ČR: EA Czech, cena: 1099 Kč (PC verze), 1599 Kč (Xbox 360)

Hodnocení: 9/10


Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 34