Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Google / foto: Google

8 důvodů, proč se bát Google

Internetový gigant toho o nás ví až příliš.

Ještě nedávno to býval jen sympatický vyhledávač. Dnes už Google používá snad úplně každý, a to nejen při vyhledávání. Tato firma toho nabízí stále víc a víc, což jí dává větší a větší moc.

1. Google
Samotné vyhledávání, které Google nabízí, je velkým pomocníkem v získávání informací v nekonečné studnici jménem internet. Ale zamyslete se – není už jen v tom, jak Google informace třídí a servíruje uživatelům, velká dávka moci? Vždyť může leccos zamlčet. A že to umí, dokazoval donedávna v Číně, kde se podřídil oficiální cenzuře. Google navíc podle všeho schraňuje data o uživatelích a o tom, co vyhledávají.

2. Google Docs
Google s velkým úspěchem spustil také kancelářský balík, díky kterému je možné vytvářet dokumenty přímo na internetu. Ukládáte je přitom přímo na servery společnosti, takže k nim kromě vás má rozhodně přístup ještě někdo další. A přestože Google tvrdí, že jeho bezpečností kritéria jsou tvrdá, víte, jak to chodí…

3. Gmail
Vlastní e-mail je na internetu velmi důležitý. A ten googlovský je zřejmě nejoblíbenější vůbec. Pro spoustu lidí je možná nejdůležitějším spojením s okolním světem, a proto se hned po zapnutí počítače vrhají právě na čtení pošty. Opět není třeba připomínat, že o vás Google v případě potřeby může mít hodně informací jen lusknutím prstu.

4. Google News
Za zprávy, které Google agreguje z nejrůznějších médií, tuto firmu nenávidí mnohé vydavatelské domy. Kdo by se také babral v jejich internetových stránkách, když se může podívat na Google News, kde má ty nejdůležitější zprávy jako na dlani. Jenže jaké jsou ty nejdůležitější? To opět určuje Google.

5. Google Books

Nedávno Google rozjel ambiciózní projekt, jehož průvodním heslem by mohlo být „shromáždit všechnu moudrost světa“. Digitalizace všech knih k tomu skutečně nemá daleko. Jenže co to udělá s knižním trhem? To si dneska dovede představit jen málokdo.

6. Google Maps a Street View
Mapy na Google jsou velmi užitečné, snad ještě zajímavější jsou ale dodatečné funkce, které nabízejí. Jako například služba Street View, která umožňuje podívat se na fotky konkrétních ulic. Je to však dvousečné: na obrázcích se sem tam objeví i nějaký ten člověk v nelichotivých situacích, třeba při močení na ulici nebo v opileckém rauši ležící na chodníku. Člověk se jednou zapomene a ráno už je „celebritou“.

7. YouTube
Podobnou, i když o něco pozitivnější moc, má videoportál YouTube. Také on z vás může udělat hvězdu, a pokud se budete trochu snažit, pak i v pozitivním smyslu. Internet je plný příběhů lidí, kteří se proslavili díky klipům na YouTube, jež shlédly miliony lidí. Aktuální příklad z českých luhů a hájů je dívčí kapela LuŠtěLa.

8. Neustálá rozpínavost

Možná nejsilnějším důvodem, proč se Google bát, je jeho neustálá rozpínavost, o níž nikdo nemůže spolehlivě říct, kde se zastaví. Vždyť už dnes má Google vlastní mobilní telefon, připravuje operační systém a uvažuje o tabletu. Zdá se, že jeho strategií je ovládnout všechno, co aspoň trochu souvisí s internetem, nebo o čem si jeho šéfové myslí, že by s internetem mohlo v budoucnu souviset.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 62