Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Apollo 13 / foto: www.fortunecity.com

Dokumenty ukazují, jak astronauté zachránili Apollo 13

Co se dělo po legendární hlášce „Houstone, máme problém“?

Vypadají jako dva obyčejné, čímsi počmárané kusy papíru. Jenže tyhle črty a poznámky jsou ve skutečnosti součástí úspěšné záchranné akce raketoplánu Apollo 13.

Ochromený stroj
Astronauti na palubě si na těchto papírech poznačovali důležité instrukce poté, co exploze ochromila jejich stroj, který tak neměl dostatek síly na cestu zpět k Zemi.

Celá akce začala známým výrokem „Houstone, máme problém“. Záznam na papírech je pak vlastně důkazem toho, jak astronauti ubrali raketoplánu na výkonu, aby zakonzervovali dostatek energie pro návrat.

Jim Lovell, Fred Haise a Jack Seifert v roce 1970 tvořili posádku Apolla 13 a nakonec všichni přežili. O jejich dramatickém letu byl natočen i stejnojmenný film, kde hlavní roli ztvárnil Tom Hanks.

magazin.cz


Prodávají se za milion a půl

Nouzové poznámky měl u sebe mnoho let Fred Haise a na světlo se dostávají až teď, kdy byly zařazeny do aukce. Očekávaný výnos je půldruhého milionu korun.

Apollo 13 bylo třetí misí americké vesmírné agentury NASA na Měsíc. Dva dny po startu ale vybuchla kyslíková bomba, což zapříčinilo nedostatek energie, kyslíku i tepla.

Posádka musela opustit hlavní raketoplán a použít lunární modul coby záchranný člun na cestě zpět k Zemi.

Podle průvodního dopisu Freda Haise, který je k poznámkám přiložen, tvoří právě tyto papíry důležitý záznam o záchraně životů posádky a svědčí o úctyhodném výkonu mužů na palubě, ale i pozemního personálu.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 14