Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: wackyowl.com

5 povedených zvířecích klonů. Co bude dál?

Podívejte se na výsledky kontroverzního klonování.

Klonování zvířat je procesem, při kterém z jedné buňky vznikne vlastní organizmus, který má stejnou genetickou výbavu. Klon je pak naprosto totožný se vzorem, má zcela stejnou DNA. Klonování zvířat už je poměrně běžné a tohle jsou úspěšné pokusy.

Injaz
Jmenuje se Injaz, což znamená „úspěch“, a je prvním naklonovaným velbloudem na světě. Narodil se v dubnu 2009 v Dubaji ve speciálním reprodukčním centru pro velbloudy, které je jedním z výstřelků bohatého dubajského šejka Rashida al-Maktouma. V Dubaji se na velbloudech s oblibou závodí a Injazova matka, která byla poražena v roce 2005, k tomu měla dobré předpoklady. Proto vznikl její klon.

magazin.cz

Idaho Gem
V roce 2003 se poprvé podařilo naklonovat mulu a zároveň poprvé naklonovat zvíře příbuzné koňům. To vše v jednom klonu jménem Idaho Gem. Klon byl financován jedním dostihovým magnátem a Idaho Gem tak byl obratem poslán na závodění mul.

magazin.cz

Mira
V Americe došlo poprvé ke klonování koz v roce 1998. Naklonovány byly celkem tři kozy a všechny dostaly stejné jméno – Mira. Nešlo nicméně o nějaký klonovací výstřelek, nýbrž lékařský záměr. Miry byly stvořeny proto, aby produkovaly látku zabraňující tomu, aby docházelo ke srážení krve v lidském těle.

magazin.cz

ANDi
Jedná se o prvního geneticky modifikovaného opičáka. Narodil se koncem roku 2000 a byl stvořen specificky proto, aby nesl jeden gen cizího druhu navíc. Vědcům pak pomohl provést další testy na léčbu Alzheimerovy choroby, cukrovky nebo srdečních chorob.

magazin.cz

5 malých prasátek
Prasata a lidé mají společného více, než se na první pohled zdá. Ve skutečnosti slouží jako důležití dárci orgánů na lidské transplantace. V březnu 2000 došlo k prvnímu úspěšnému klonování prasat. Vzniklo tak pět malých prasátek. Prasata určená pro transplantaci jsou geneticky upravována, aby jejich tkáň nebyla odmítána lidským tělem.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 37