Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Obřízka je dobrá! Chrání penis před virem HIV

U mužů, kteří se nechali obřezat, dochází méně často k oděrkám, škrábnutím a dalším drobným poraněním penisu, typickým při sexu.

To zřejmě vysvětluje, proč tento zákrok snižuje i nebezpečí přenosu viru HIV při heterosexuálním pohlavním styku.

Podle vědeckých studií může obřízka zredukovat riziko infekce až o 60 procent. Poslední výzkumy provedené v Ugandě, Jihoafrické republice a Keni navíc prokázaly, že u obřezaných mužů dochází k drobným zraněním o 39 procent méně častěji než u ostatních.

Američtí lékaři z Illinoiské univerzity v Chicagu, kteří se výzkumem zabývali, zveřejnili tři teorie, které vysvětlují ochranné účinky obřízky v odborném časopise Journal of Urology.

Čím to je?
Podle jedné z nich brání vstupu viru do organismu skutečnost, že při zákroku dochází k odstranění větší části sliznice. Jiná hypotéza tvrdí, že virus se do těla nedostane skrz zesílenou vrstvu pokožky, která se vytvoří kolem vzniklé jizvy.

"Další variantou je, že zatímco u neobřezaných mužů dochází na citlivých místech při pohlavním styku k drobným zraněním, při nichž může nastat i krvácení, u mužů po obřízce se to stává téměř o čtyřicet procent méně často," vysvětluje vedoucí studie dr. Supriya D. Mehta.

Podle něho je ale nutné v tomto směru pokračovat ve výzkumu, aby se pozitivní vliv tohoto drobného chirurgického zákroku na lidské zdraví potvrdil.

Tak co pánové? Necháte se obřezat?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 38