Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Pozor! Časté nakupování může přivodit impotenci

Muži, nakupování a sex prostě nejdou k sobě. Němečtí vědci zjistili, že zvláště placení má negativní vliv na mužskou potenci.

Výzkum odhalil, že některé doklady o zaplacení totiž obsahují chemickou látku Bisfenol A (BPA), která potlačuje tvorbu mužských hormonů. Tato sloučenina je užívána ke zviditelnění inkoustu na papíru reagujícím na teplo.

Mužům, kteří s tímto papírem zacházejí, se pak BPA může snadno dostat do těla, když se dotknou svých úst nebo si před jídlem neumyjí ruce.

A navíc ztloustnete...
Profesor Frank Sommer, berlínský urolog, je podle informací listu Telegraph přesvědčen, že i malé množství Bisfenolu A může mít dalekosáhlé následky.

"Tato látka může posunout rovnováhu sexuálních hormonů u mužů směrem k estrogenu. V delší časové perspektivě to pak způsobí snížení zájmu o sex a posílí vytváření břišního tuku, zpomalí tvorbu svalové hmoty a negativně ovlivní schopnost erekce," vysvětluje profesor Sommer.

BPA už byla zakázána v Kanadě a třech státech USA. V Evropě se ale i nadále užívá jak při výrobě termosensitivního papíru, tak ke zpevnění plechovek a kartonů obsahujících jídlo a pití.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 21