Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mercedes-Benz 260 D / foto: emercedesbenz.com

Hitlerovo auto se bude znovu prohánět po nepálské metropoli

Vůz, který v roce 1940 věnoval Adolf Hitler nepálskému králi, bude opraven. Návštěvníci se v něm budou moci projíždět po areálu paláce, který dnes slouží jako muzeum.

Nacistický vůdce věnoval luxusní Mercedes Benz, model z roku 1939, králi Tribhuvanovi, dědečkovi posledního nepálského krále Gyanendry, který byl před dvěma lety sesazen.

Auto dlouho užívala technická škola pro své studenty, ale posledních pět let chátralo. Úřady potvrdily reportérům Reuters, že došlo k poškození dveří i sedadel.

"Teď ho chceme opravit, aby se návštěvníci mohli v tomto královském povozu projíždět. Bude to atraktivní a návštěvníci si také lépe uvědomí, k jak velkým politickým změnám v naší zemi došlo," říká Mod Raj Dotel, úředník nepálského ministerstva kultury.

Nepřijel, přinesli ho
V roce 2008 rozhodlo o zrušení 239 let staré monarchie a ustavení sekulární republiky nově zvolené národní shromáždění, v němž měli převahu bývalí maoističtí poslanci. Z královského paláce se stalo muzeum.

Mercedes od Hitlera se do Káthmándú před válkou dostal na ramenou nosičů. V té době bylo v království vozů jen pár a hlavní město bylo se zbytkem světa spojené jen horskými stezkami.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 21