Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Jste špatný řidič? Možná za to mohou vaše geny

Řidiče, který před námi na silnici kličkuje a nenechá se předjet, bychom neměli proklínat. Podle posledních výzkumů to vůbec nemusí dělat schválně.

Vědci zjistili, že lidé s určitou kombinací genů absolvují testy v řízení auta s výsledkem o 20 procent horším než ostatní.

Podle expertů z Kalifornské univerzity jsou právě geny důvodem, proč se na silnici pohybuje takové množství pirátů silnic. Ve Spojených státech má údajně tento typ genové kombinace třetina Američanů.

"Tito lidé dělají při rozhodování víc chyb a rychleji zapomínají, co se naučili," vysvětluje vedoucí studie Dr. Steven Cramer.

Může za to bílkovina
Jeho tým testoval 22 řidičů s obvyklou skladbou genů a sedm těch, kteří měli jinou varietu.

Na simulátoru jim experti uložili dvakrát projet 15 etap, vždy s odstupem jednoho týdne. Ke svému překvapení zjistili, že řidiči s genovou mutací vykazovali spolehlivě horší výsledky.

Jedná se přitom o gen, jenž zodpovídá za funkci bílkoviny zvané mozkový neurotrofický faktor, který ovlivňuje naši paměť.

"Zajímalo by mě, jakou genetickou informaci si nesou účastníci dopravních nehod. Chci zjistit, jestli je nehodovost u osob s mutací větší," prohlásil Cramer.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4