Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Učitel / foto: shutterstock

Testosteron probouzí smysl pro fair play. Nikoli agresivitu

Mužský hormon testosteron není příčinou agresivního a egocentrického chování. Podle posledních studií naopak probouzí smysl pro fair play.

Zvláště když může upevnit postavení dotyčné osoby ve společnosti. Vědci z univerzity ve švýcarském Curychu se rozhodli zjistit, jak testosteron ovlivňuje sociální chování, co je na současných teoriích pravda a co je pouhý mýtus.

Během studie zveřejněné v časopise Nature bylo 120 žen požádáno, aby rozdaly určitý peněžní obnos. Mužští účastníci výzkumu dostali pilulku testosteronu, placeba nebo falešný preparát a měli se svými protějšky vyjednávat. Ženy mohly jejich nabídky odmítnout nebo přijmout.

Ne agresivita, ale serióznost
"Pokud bychom přijali všeobecný názor, mohli bychom očekávat, že ti, kteří dostali testosteron, použijí agresivní, egocentrickou a riskantní metodu bez ohledu na negativní důsledky svého jednání," komentoval pokus vedoucí výzkumu Christoph Eisenegger.

Výsledky ale tuto teorii popírají. Muži, kteří dostali testosteron, dávali ženám na rozdíl od respondentů serióznější nabídky, které slibovaly pozitivní odezvu.

Lidé nejsou zvířata

Podle vědců zvyšuje hormon cit pro sociální postavení. Zatímco u zvířat z toho může vyplynout agresivní chování, v lidské společnosti se vyžaduje jemnější a citlivější přístup.

"V komplexní lidské společnosti je sociální chování ochranou postavení jedince, zatímco agrese ho může poškodit," vysvětluje dr. Michael Naef z Londýnské královské univerzity.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 11