Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Křeslo / foto: shutterstock

Hlasujte: má žít či zemřít na elektrickém křesle?

Ruský umělec Oleg Mavromatti (45) se hodlá tento týden připoutat do elektrického křesla a přes internet požádat voliče, aby rozhodli, zda má žít anebo se uškvařit.

Není to poprvé, co Mavromatti svými nápady šokuje veřejnost.

Již dříve rozzlobil církevní představitele, když se v rámci výstavy sám ukřižoval na kříži. Z rodného Ruska nakonec musel odejít, aby se vyhnul obvinění z podněcování rasové nesnášenlivosti. Teď žije střídavě v Bulharsku a v USA.

Čím dál silnější šoky
Jeho nejnovější počin spočívá v tom, že umožní kritikům, aby ho zničili, a to doslova. Budou mít možnost dát mu elektrický šok o síle tisíců voltů.

Umělec se totiž přiváže do elektrického křesla a požádá návštěvníky webových stran projektu, aby hlasovali. První stovka nesouhlasných hlasů bude mít za následek šok o síle 600 voltů a délce půl vteřiny. Tisícovka záporných hlasů mu dá šok o síle 1000 voltů trvající celou vteřinu.

Živě vysílaná performance nazvaná "Spojenec/Nepřítel" možná povede až k sérii pěti čím dál tím silnějších šoků, které umělce nakonec možná opravdu zabijí.

Jakákoliv studie?
Webové stránky projektu oznamují, že performance "dává účastníkům možnost hlasovat pro nebo proti ospravedlnění existence umělce Olega Mavromattiho".

Ten k tomu podle listu Metro jen lakonicky dodal:"Chci prostě udělat průzkum mínění, stejně jako jakákoliv jiná sociologická studie. To je všechno."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 35