Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Američané se dostali do Evropy 500 let před Kolumbem

Vědci zkoumající genetické dědictví čtyř islandských rodin došli k závěru, že první Američané dorazili do Evropy někdy v 10. století, tedy pět set let předtím, než Ameriku "objevil" Kolumbus.

Severské ságy vyprávějí, že Vikingové objevili Ameriku již před asi tisícem let, tedy nepříliš dlouho poté, co kolem roku 870 dosáhli Islandu.

Geny ženy přežívají dodnes
Z nových zjištění vyplývá, že severští válečníci si z Ameriky nevozili jen kožešiny a další zboží, ale i zajatce. Tak se nejspíš někdy kolem roku 1000 na Island dostala žena severoamerického původu, jejíž geny dodnes přežívají u přibližně osmdesáti lidí, kteří na tomto ostrově žijí.

Španělští vědci zjistili, že geny lze vystopovat až ke společnému předkovi, k ženě, která žila na jihu Islandu poblíž ledovce Vatnaj Kull kolem roku 1710.

"Protože od konce 10. století byl Island více méně izolován, nejpravděpodobnější je, že tyto geny pocházejí od původní obyvatelky Severní Ameriky, která byla na ostrov přivezena Vikingy kolem roku 1000. Jsou možná alternativní vysvětlení, která nelze zcela pominout."

Hledání důkazu

"Abychom měli nezvratný důkaz, museli bychom najít předkolumbovské islandské ostatky, jejichž geny by se daly určit a ukázaly by shodné charakteristické znaky," říká Carles Lalueza Fox ze španělské univerzity Pompeu Fabra.

Již delší dobu se ví o vikinské osadě u L´Anse aux Measows ve východní Kanadě, v oblasti Terranova. Předpokládá se, že byla založena v 11. století.

Teď prý se vědci budou snažit zjistit co nejpřesněji, kdy se americké geny na Island dostaly, a pokusí se nějak je propojit se známými kanadskými pohřebišti z té doby.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4