Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: chilloutpoint.com

FOTO: Fantastické stavby jako z budoucnosti

Když se potká budoucnost se současností.

Jak naše civilizace pokračuje mílovými skoky k novým a novým objevům, odrážejí se tyto v každé oblasti lidského snažení: technologiích, umění, designu, ekonomii, vědě... Architektura není výjimkou.

Moderní architektura dokáže vytvořit tak neskutečné objekty, o nichž se před několika málo desítkami let lidem ani nesnilo. Skvělý design, lichotivé exteriéry a dokonalá organizace některých staveb, které se staly ozdobu měst svého vzniku, je proslavily po celém světě.

Stavby, které by mohly účinkovat ve vizionářských hollywoodských sci-fi trhácích, jsou už nyní skutečností. A dávají nám nahlédnout, jak asi budou vypadat naše města v blízké budoucnosti.

Kybernetické vejce
James Law z Cybertecture International stavbu nazvanou Cybertecture Egg o rozloze 32 tisíc metrů čtverečních vyprojektoval pro indické město Bombaj.

magazin.cz

magazin.cz
magazin.cz

Centrum umění v Abu Dhabi
Součástí miliardového (počítáme v dolarech) kulturního komplexu v Abu Dhabi bude i toto kulturní centrum, které se zrodilo v hlavách architektů z kanceláře Zaha Hadid. Ti je popisují jako „analogii přírody“ s větvemi a listy, které jsou „převedeny z abstraktních tvarů do architektonického designu“.

magazin.cz
magazin.cz

magazin.cz


Singapurský pavilon – Expo 2010

Fantastická stavba složená ze stovek různých krychlí byla ozdobou nedávno skončeného Expa 2010 v Šanghaji.

magazin.cz

Křídlo vážky – vertikální farma
Architekti ze studia Vincent Callebaut vyprojektovali „vážku“ jako newyorský mrakodrap. Na 132 podlažích, v 610 metrů vysoké konstrukci inspirované něžným křídlem vážky se budou nacházet byty, kanceláře, místa k farmaření (ano, čtete dobře). Nebudou chybět ani prostory pro chov hospodářských zvířat.

magazin.cz
magazin.cz

Podvodní hotel
V Dubaji se v současné době buduje Crescent Hydropolis, první luxusní podvodní hotel na světě. Než se hosté budou moci ubytovat v jednom z dvou set podmořských apartmánů, přihlásí se na jeho nadzemní základně, odkud je vlak převeze do podvodní haly hotelu. Na ploše více než jednoho milionu čtverečních metrů nebude chybět nákupní centrum, restaurace, divadla, kina a obranný protiraketový systém. To vše 18 metrů pod hladinou.

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 34