Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dagger GT / foto: Shutterstock

Pánové! Chystá se auto o síle 2000 koní

Kam se na něj hrabe Bugatti Veyron.

Za nejvýkonnější a nejrychlejší běžně dostupný vůz je považován Bugatti Veyron, který má něco přes tisíc koní. Dokáže tak vyvinout rychlost kolem 400 km/h.

Nikdo vás nepředjede
Ale co je to proti chystanému TranStar Racing Dagger GT? Tohle auto si zcela nezpochybnitelně klade za cíl stát se nejvýkonnějším a nejrychlejším vůbec. Jediným jeho problém je, že zatím existuje pouze v plánech a nákresech. Ale i ty vypadají hodně zajímavě.

magazin.cz

Zatím sice není jasné, zda se Dagger GT bude prohánět po silnicích nebo spíše po okruzích, jeho šance však zvyšují skutečnosti, že se na něm podílí návrhář Saleen S7 a řada lidí, kteří předtím pracovali v NASA se špičkovými technologiemi.

Takto výkonné auto musí mít samozřejmě náležitý objem. Monstrózní motor se tak chlubí objemem 9,37 litru a je navíc přeplňován dvojicí turbodmychadel.

Ale hlavní číslo, které vás bude na motoru od Nelson Racing Engines zajímat, je 2000 koní (1472 kW). Navrch čekejte točivý moment 2712 Nm.

Auto za všechny prachy
Zajímavá je kombinace paliv, kterou Dagger GT vyžaduje. Jezdit by měl na benzín, ethanol, vodík a methanol. A dá se předpokládat, že spotřeba nebude zrovna nízká.

magazin.cz

Ostatně auto, které z nuly na stovku zrychlí za 1,5 vteřiny, nepatří do ruky jen tak někomu. Šťastlivci, jimž bude Dagger GT říkat pane, ho však budou moct provětrat až v pětisetkilometrové rychlosti. Logicky ale ne na dálnici, a to ani na té německé.

Teď už jen doufat, že šikovné ručičky tvůrců dají tomuto monstru skutečně reálnou podobu. Trend elektromobilů jde sice trochu jiným směrem, ale jsou to právě auta jako Dagger GT, která vzbuzují vášeň.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 25