Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pijte víno! Nebudete dementní

Je prokázáno, že víno a olivový olej zpomalují vznik demence.

Lidé, kteří se stravují podobně jako Řekové či Italové, se mohou těšit, že ve stáří bude jejich mozek i nadále správně pracovat. Poslední studie dokazují, že středomořská strava je pro mozek stejně tak prospěšná jako pro celé tělo.

Samé zdravé laskominy

Strava typická pro Středomoří, kde se konzumuje hojně ovoce, zelenina, luštěniny, olivový olej, ryby a víno a minimálně červené maso, je oprávněně považována za vynikající způsob prevence srdečních nemocí, rakoviny a cukrovky.

Američtí vědci z Rushovy univerzity v Chicagu se rozhodli zjistit, jestli má stejně pozitivní účinky i na náš mozek.

Sledovali proto téměř 4 000 seniorů nad 65 let a jejich mentální schopnosti. Část z nich vyhledávala řeckou kuchyni, druhá část se držela známých doporučení lékařů ohledně zdravé stravy.

Až o tři roky mladší
Po třech letech zjišťovali experti pomocí testů paměti a základních matematických schopností, jestli a k jakému mentálnímu úpadku u testovaných došlo.

"Ukázalo se, že nejlepších výsledků dosáhli respondenti, kteří upřednostňovali řeckou kuchyni, a to i když odborníci vzali v úvahu vedlejší faktory, jako například vzdělání. Rozdíly přitom byly výrazné. Pokud se porovnali dva stejně staří senioři, jeden ´řecký´ a druhý ´normální´ jedlík, byl první z nich mentálně o tři roky mladší," tvrdí vedoucí studie Christine Tangneyová.

Ve víně je tajemství
Vědci se domnívají, že tajemství řecké stravy leží ve víně, které chrání mozek před poškozením. Tradiční středomořská jídla mohou také mírnit oxidační a zánětlivé procesy hrající roli při vzniku Alzheimerovy choroby.

Nové výsledky týmu Tangneyové odpovídají starším studiím. Ty došly k závěru, že k poškození kognitivních funkcí dochází méně často u osob, které dávají přednost středomořské stravě.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 14