Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Microsoft

Rozhýbejte své virtuální alter ego

Do virtuálního herního světa nemusíte vstoupit pouze prostřednictvím ovladače nebo klávesnice. Představíme vám realističtější ovládání počítačového hrdiny.

Herní průmysl se snaží oslovit stále širší publikum a důkazem je i aktuálně nejdiskutovanější trend pohybového ovládání, které herní zábavě přináší nový rozměr. Podobně jako ve video průmyslu už v podstatě nenajdete firmu, která by ve svém portfoliu neměla produkty využívající 3D technologie, v oblasti her si už dnes až na výjimky prakticky neškrtne někdo, kdo by ignoroval moderní pohybové systémy.

Po velmi populární konzoli Nintendo Wii a jejím doplňkem Wii Fit nabízejí pohybové ovladače také další dva významní výrobci herních konzolí – Microsoft a Sony.

magazin.cz

Microsoft Kinect
Microsoft sází na poněkud odlišný přístup k pohybovému ovládání než jeho konkurenti. V systému Kinect pro konzoli Xbox 360 jsou zabudovány tři kamery a mikrofon, což bohatě stačí k ovládání her i dalších aplikací. K hraní tak nepotřebujete žádné další zařízení. Nutno ovšem podotknout, že hra či aplikace musí být k pohybovému ovládání přímo uzpůsobena.

magazin.cz
Dění na obrazovce řídíte pouze pohybem svého těla a končetin. Nebojte se poskakovat jak šílenci, zběsile mávat na všechny strany, šermovat rukama, boxovat nebo i tancovat. Pokud uděláte všechno, co po vás hra vyžaduje, uspějete. Na úšklebky ostatních členů domácnosti nebo přátel se nijak neohlížejte. Však jim to pak můžete oplatit, až na ně dojde řada, nebo je můžete rovnou vyzvat na souboj – Kinect totiž zvládne i zápolení dvou hráčů. Jen si nezapomeňte udělat dost místa před televizí, aby to neodnesl lustr nebo nějaký cenný artefakt po babičce.

Na party můžete rozjet společnou zábavu třeba ve sportovních disciplínách – plážovém volejbalu, boxu, bowlingu, atletice nebo i fotbalu. Dobrodružnější povahy dají přednost jízdě po divoké řece na raftu, kde se budou vyhýbat různým překážkám. A konečně zejména pro dámy je určena taneční hra Dance Central, která je donutí rozvlnit vnadná těla. A to bude jistě krásný pohled.

magazin.cz

Sony Move
Podobný herní zážitek, avšak založený na poněkud jiném technologickém provedení, nabízí společnost Sony pro konzoli PlayStation 3. Pro hraní je nutný speciální ovladač i kamera

magazin.cz
(oboje naleznete ve startovacím balíčku), která snímá polohu zářící koule na konci ovladače. To hráče nutí držet v ruce alespoň jeden pohybový ovladač, což však nutně nemusí být nevýhoda.

V ovladači jsou totiž zabudované pohybové senzory, hra tedy reaguje nejen na máchání rukou, ale rovněž na otáčení dlaně. Pokud hrajete třeba stolní tenis a chcete udělit míčku správnou rotaci, nebo pokud v akčnější hře bojujete mečem, umožní vám to docílit daleko širší spektrum úderů. Systém Move kromě toho nepracuje pouze v rovině, ale dokáže rozpoznat pohyb vpřed a vzad v prostoru. Při hraní tedy podle potřeby můžete uskakovat před ranami soupeře, nebo dobíhat krátké míčky na síť.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4