Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Nintendo

Zábava od Nintenda ve 3D a bez brýlí

Herní gigant Nintendo brzy uvede na trh novou přenosnou 3D konzoli.

Můžeme se v oblasti přenosných konzolí neboli handheldů konečně těšit na nějakou revoluci? Vypadá to, že ano. Japonská společnost Nintendo, která má ve svém portfoliu např. pohybově ovládanou konzoli Wii a její doplněk Wii Fit, uvede na trh novou generaci svého handheldu Nintendo DS. Tentokrát ponese přídomek 3DS, neboť své funkce obohatí o třetí prostorový rozměr. Největší zajímavostí je, že 3D obraz bude možné sledovat bez speciálních brýlí.

magazin.cz

Vypadá podobně
Nintendo 3DS se na první pohled od svého staršího brášky příliš neliší. Rozměry přístroje o něco zeštíhlely, ovšem základní koncept výklopného displeje zůstal zachován. Po otevření konzole tedy na spodní straně najdete ovládací prvky a menší dotekový 2D displej, zatímco horní širokoúhlou obrazovku celou vyplňuje nové 3D zobrazovací zařízení s úhlopříčkou 3,5 palce (8,8 cm) a rozlišením 800 × 240 pixelů.

magazin.cz
Právě na něm budete ve 3D sledovat hlavní část her a dokonce i filmy nebo fotografie. Pro sledování 3D efektu nepotřebujete brýle, s čímž je však spojeno jisté omezení v pozorovacím úhlu. Pro správné vnímání prostorového efektu je nutné sledovat displej z určité vzdálenosti a pokud možno kolmo, jinak se efekt začne vytrácet. Posuvníkem na straně přístroje je možné plynule nastavovat hloubku 3D efektu.

Výkonná mašinka
Svého předchůdce by mělo Nintendo 3DS předčít nejen v zobrazovací technologii, ale také v celkovém výkonu, což dává vývojářům prostor pro tvorbu dokonalejších her. Podle různých spekulací by mohl být výkon srovnatelný s iPhonem 3GS.

Přístroj je vybaven celkem třemi kamerami. Na zadní straně nalezneme dva snímače, s nimiž lze pořizovat 3D fotografie. Třetí vnitřní kamera společně s vestavěným mikrofonem slouží hlavně ke komunikaci s ostatními hráči či přáteli. K propojení s jinými přístroji a pro přístup na internet využívá Nintendo 3DS zabudovaný wi-fi modul.

Přístroj zvládne i přehrávání filmů ve 3D, přičemž zatím můžeme počítat s podporou titulů od společností Warner Bros, DreamWorks a Disney. V některém z budoucích updatů softwaru se prý počítá i s tím, že zařízení bude schopné 3D video zaznamenávat. Omezením bude snad jen velikost SD karty, která slouží jako úložiště dat.

magazin.cz

Hry především
Nintendo 3DS bude ale hlavně herní konzolí. Ovládání přinese zajímavé oživení v podobě zabudovaného gyroskopu a pohybového senzoru, takže se těšte, že budete u některých her mávat konzolí jako šílení. Nintendo již také oznámilo celou řadu chystaných her, na něž se můžete těšit. Ze známějších titulů to je například FIFA, The Sims, Metal Gear Solid nebo Resident Evil.

Nintendo zahájí prodej 26. února v Japonsku, do Evropy a USA by se handheld měl dostat asi o měsíc později. Šéfové plánují prodat 1,5 milionu kusů během prvního měsíce, což je vzhledem k obrovským prodejům předchozích konzolí od Nintenda sice pravděpodobné, nicméně odvážné tvrzení s ohledem na cenu, která je stanovena na cca 300 USD. Za to totiž už pořídíte třeba Xbox 360 4 GB i s pohybovým ovladačem Kinect.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!