Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: odditycentral.com

Úlet: Extrémní ptačí budky!

V zimě to mají opeřenci těžké. Trápí je hlad a mráz. Kanadský tesař John Looser se jim proto rozhodl vystavět luxusní dřevěný příbytek…

K ptačí architektuře jej přivedla nemoc
Šestačtyřicetiletý tesař kdysi pomáhal stavět domy pro lidi. Jenže pak se to stalo – po dvaceti letech těžké fyzické práce onemocněl fibromyalgií. Jedná se o nemoc svalů a šlach, která je velmi bolestivá. Člověk s touto diagnózou nejvíce trpí ráno, kdy jsou svaly zatuhlé, a tím pádem citlivější.

magazin.cz

John své stavy popisuje jako strašnou bolest, která někdy připomíná popálení ohněm, jindy bodání nožem nebo nekonečně sužující křeč. Vrátit se v tomto stavu zpět do zaměstnání bylo pro něho nemožné, a tak se rozhodl, že svůj um zúročí jinde. Třeba při stavbě ptačích budek.

magazin.cz

Taková menší psychoterapie
„Stavění ptačích budek mi pomáhá hlavně psychicky. Pracuji a na bolest svalů chvíli zapomenu,“ říká John. Proto se snaží pracovat co nejvíce. Vstává brzy ráno, kolem šesté, a pak osm až deset hodin vyrábí ptačí budky, které jsou inspirované reálnými lidskými obydlími.

magazin.cz
magazin.cz

Stavební materiál: staré dřevo
John se netají tím, že se mu je blízká evropská architektura – především viktoriánská. A na jeho výtvorech je to vidět. Nejedná se o obyčejné ptačí budky z prkýnek a překližky, ale o opravdová umělecká díla.

John Looser je milovník starých časů a snaží se, aby jeho ptačí domy vypadaly co nejautentičtěji. Pro jejich výrobu proto používá velmi staré dřevo, které může čítat desítky a někdy i stovky let.

magazin.cz
magazin.cz

Budky, kde to žije
Tesař však své věci nedělá na efekt, ale především pro praktické využití. Některé z jeho dřevěných paláců ubytují až 103 ptačích párů. Pro Johna, který jeden takový domeček staví několik dní i týdnů, je největší odměnou, když se dostaví nový ptačí „nájemníci“. A že je jich požehnaně! Nejčastěji jsou to vrabci domácí, vlaštovky či jiřičky modrolesklé.

magazin.cz
magazin.cz

Ptačí luxusní kvartýr – za několik tisíc!
Johnovy dřevěné paláce nadchly i další milovníky ptactva z Evropy, Ameriky i Austrálie. Pro nemocného člověka je tato zpětná vazba motivující. Nbízí mu totiž nejen uznání, ale také možnost obživy.

Bývalý tesař prodává své paláce docela draho. Ceny se pohybují v rozmezí 1600–25 000 kanadských dolarů (cca 28 000–440 000 Kč). Mnohem levněji (zhruba za 10 kanadských dolarů, tedy 180 korun) prodává stavební plány některých svých budek. Pokud máte zájem, mrkněte na jeho web – www.extremebirdhouse.com.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 12