Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Do práce na elektrické jednokolce

Stačí vyklopit stupačky, položit na zem, naskočit a už se vezete jen balancováním na okraji rovnováhy.

Vozítko Segway už několik let brázdí ulicemi měst a občas zahlédnete i v Praze nějakého turistu, jak balancuje na plošině mezi dvěma koly s řídítky v rukou. Na podobném principu, kdy systém gyroskopů ovládá pohyb vozítka podle toho, jak se nakláníte, pracuje i zbrusu nová kompaktní jednokolka, nazvaná příhodně Solowheel. Na mezinárodním veletrhu hraček v New Yorku ji představila společnost Inventist.


magazin.cz
 


Jezdící kufřík

Solowheel na rozdíl od Segwaye jednoduše sbalíte do kufříku, odnesete a položíte si ho třeba vedle pracovního stolu. Vozítko váží zhruba devět kilogramů, proto by se podle svých tvůrců mělo hodit zejména pro cesty do práce, kdy se chvilku vezete na jednokolce a chvíli zas cestuje veřejnou dopravou.

 

magazin.cz
Jakmile chcete naskočit na vozítko, vyklopíte z boku stupačky, položíte stroj na zem mezi nohy a naskočíte. Vypadá to velmi jednoduše, avšak udržení rovnováhy a správné balancování zejména pro zatáčení vyžaduje notnou dávku cviku a trpělivosti. Jakmile však Solowheel ovládnete, můžete se po chodníku prohánět třeba s rukama v kapsách a zatáčení vám půjde jedna báseň i na malém prostoru.

 

Ekologický pohon

Solowheel pohání elektromotor o výkonu 1 kW napájený z dobíjecího lithium-ion akumulátoru. Kapacita baterie vydrží podle výrobce až pro dvě hodiny provozu, přičemž nabíjení trvá zhruba 45 minut. Jednokolka dosáhne maximální rychlosti asi 19 km/h a jízda z kopce nebo dobrzďování vrací energii zpět do akumulátoru.

magazin.cz
 

Solowheel se bude prodávat za cenu 1500 dolarů. Zda na trhu uspěje, nebo ne, bude nejspíš záviset na tom, jestli pro nás nebude pohodlnější dojít pár kilometrů pěšky, než složitě balancovat na jednokolce.

 

Jak taková jízda na Solowheelu vypadá, se můžete podívat na videu.


Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 10