Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.gm.com

Jak se bude jezdit po městě za dvacet let?

Boj s nedostatkem parkovacích míst a přílišným smogem zahájili automobiloví designéři už nyní.

magazin.cz

Jedním z možných způsobů, jak ulehčit dopravně přetíženým megapolím, jako je třeba Šanghaj, je vytvoření malých a skladných elektrických vozítek nezatěžujících životní prostředí. Podle různých odhadů už v roce 2030 bude ve velkoměstech žít skoro šedesát procent obyvatelstva.

Není proto divu, že právě šanghajská automobilka Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) ve spolupráci s americkým gigantem General Motors a firmou Segway se společně snaží najít řešení, jak předejít případnému dopravnímu a ekologickému kolapsu.

magazin.cz

Elektrické vozítko
Výsledkem jejich snažení je zajímavý koncept futuristického vozítka GM en-v, s nímž se vejdete takřka všude. Autíčko je primárně navrženo pro pohyb městem, pochopitelně tedy nemůže konkurovat nadupaným bourákům známých značek, ale i tak se jedná o velmi originální kousek. A nemusíte být zrovna Mr. Bean, aby se vám v malém autíčku zalíbilo.


GM en-v je koncipováno jako dvojmístné vozidlo, přičemž se do něj nastupuje přední částí, která funguje jako velké výklopné okno. Zapojení firmy Segway dává tušit, že pohyb auta bude mít co dočinění s technologií gyroskopů. A skutečně – vozítko balancuje na dvou elektricky poháněných kolech na ose vedle sebe (nikoliv za sebou jako na motorce). Pohyb vozidla řídíte speciálním volantem, který ale částečně funguje jako knipl v kokpitu letadla.

magazin.cz

Vybavení
GM en-v váží pět set kilogramů a jeho Li-On akumulátor zajišťuje dojezd až čtyřicet kilometrů. Elektromotory fungují rovněž jako brzdy – při dobrzďování vrací energii zpět do akumulátoru, čímž mohou prodloužit celkovou dobu provozu do dalšího dobití baterií.

magazin.cz

Řídicí jednotka obsahuje GPS modul a je schopná komunikovat s ostatními vozidly i s dobíjecími stanicemi, které by mohly být rozmístěny po městě. Vozítko lze ovládat manuálně nebo automaticky, přičemž v automatickém režimu si GPS systém spočítá nejrychlejší trasu do zvoleného místa.

Designéři připravili hned tři verze karosérie. Na jízdu vozítkem se můžete podívat třeba v tomto videu:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 36