Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.williamswarn.com

Uvařte si vlastní pivo za sedm dní

Tak jako Bůh stvořil za sedm dní Zemi a život na ní, můžete vy za týden s pomocí domácí várnice uvařit lahodné pivo.

Češi jsou se spotřebou zhruba 150 litrů piva na hlavu suverénně první na světě. Pro nás je pivo skutečně božský dar. Je až s podivem, že konzumujeme výhradně pivo z pivovarských várnic a nezabýváme se jeho domácí výrobou tak jako třeba Australané, Britové, Belgičané nebo Novozélanďané.

Domácí sládek
Přitom vaření piva není až tak složitá záležitost a z různých volně dostupných zdrojů lze nalézt spoustu návodů, jak při tom postupovat. Novozélandská firma WilliamsWarn dokonce přišla na trh se stylovou osobní várnicí piva, která na rozdíl od klasických domácích postupů, při nichž může výroba piva trvat i několik týdnů, dokáže uvařit pivo za sedm dní.

magazin.cz

Nerezová várnice s pípou, chladicím zařízením a dominantní nádržkou je vysoká asi tak do pasu a zabírá místo zhruba jako chladicí systém s barelem vody. Jenže tady si místo plastového kelímku vody načepujete orosenou sklenici dobře vychlazeného zlatavého moku. A pokud se vám už teď sbíhají sliny, vězte, že příprava takového pivečka je úplně jednoduchá.

Firma totiž pro várnici dodává sadu připravených ingrediencí, které nasypete do přístroje, zapnete, nastavíte podle návodu, sledujete tlak v nádobě a nakonec získáte třiadvacet litrů piva. V sadě najdete tekutý a suchý sladový extrakt, kvas a různé chmelové aroma podle typu piva. Za cenu cca 28 amerických dolarů si tak můžete navařit třeba letní nebo britské světlé pivo.

magazin.cz

Pivo různých chutí
Jestliže ale rádi experimentujete, s várnicí piva můžete získat díky pokročilému způsobu vaření v podstatě jakýkoliv druh piva s různou příchutí, barvou i hořkostí. Pro tento způsob vaření si můžete koupit odděleně suroviny buď od firmy WilliamsWarn, nebo i od jakéhokoliv dodavatelé chmelových a sladových extraktů. Potom budete potřebovat dva hrnce, v nichž podle návodu odděleně povaříte slad pro získání chuti, vůně a bravy a chmel pro dodání hořkosti a specifického aroma. Nakonec všechno nalijete do várnice, přidáte kvas a postupujete stejně, jako při základním vaření.

Experimentováním si lze uvařit pivo podle vlastních představ, přičemž vyloučeny nejsou ani nejrůznější ovocné nebo jinak kořeněné příchutě. Várnici piva si můžete pořídit třeba z online shopu přímo na stránkách výrobce www.williamswarn.com a to za cenu 5660 novozélandských dolarů (cca 73 tisíc korun.)

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3