Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Mechanický zázrak – robotický racek

Vědci zkonstruovali robota, který nejen dokonale simuluje létání ptáka, ale celkovým pohybem ve vzduchu si jej snadno můžete splést se skutečným zvířetem.

Jedním z nejstarších a stále nedosažitelných lidských snů je možnost volně létat jako pták, zamávat křídly a vznášet se v oblacích nad korunami stromů a střemhlavým letem se pak snést zpátky na zem. Zatímco odvážnější jedinci si tuto zkušenost aspoň v omezené míře užívají třeba pod křídlem rogala, vědci v laboratoři vyvinuli alespoň robota, který dokáže lítat jako pták.

magazin.cz

Mechanický racek
Revoluční design SmartBirda, jak svého robota výzkumníci technologické firmy Festo nazvali, mu umožňuje odstartovat ze země, létat vzduchem a následně znovu lehce dosednout zpátky na zem. Svými křídli dokáže nejen mávat nahoru a dolů, ale rovněž je natáčet ve specifických úhlech, což poskytuje ultra-lehkému modelu vynikající aerodynamické vlastnosti a extrémní hbitost.

magazin.cz

Pro navržení detailů pohybu se vědcům stal inspirací obyčejný racek, jehož let se jim podařilo simulovat téměř dokonale. Pohyb ptáka po obloze je ovládán pomocí rádiové vysílačky, a pokud zrovna nevydáváte žádné povely, je schopen sám po určitou dobu plachtit vzduchem jen za pomoci svých přístrojů. SmartBird, který váží pouhých 450 gramů, zatáčí pohybem svého ocasu a otáčením hlavy ze strany na stranu.

Mávání křídel je poháněno dvěma otočnými kolesy uvnitř robotického těla. Podobně jako kola parní lokomotivy jsou oba pohony spojeny tyčí, což umožňuje synchronní třepotání křídly. Úhel natočení křídel pro změnu ovládají torzní motorky, které nasměrují letky buď směrem vzhůru pro stoupavý let, nebo směrem dolů pro klesání.

magazin.cz

Realistický let
„Minimální používání materiálů a extrémně lehká konstrukce připravila cestu pro efektivní spotřebu zdrojů a energie,“ tvrdí mluvčí firmy Festo.

SmartBirt si zaslouží obdiv nejen po technologické stránce, ale především díky své zvláštní podobnosti se skutečným ptákem. Při pohledu do vzduchu ze země si jej totiž snadno spletete; tak realistické jsou jeho pohyby a mávání křídel. Při pohledu zblízka ale pochopitelné poznáte na první pohled, že se jedná o mechanickou hračku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1