Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: bpg-motors.com

Na unikátní motorce vjedete až do výtahu

Elektrická motorka se jak mávnutím kouzelného proutku dokáže proměnit na vozítko pro chodce obratně kličkující po chodníku.

Poslíčci kurýrních služeb mohou potvrdit, že nejrychlejší cesta provozem v centru města je na motorce. Někdy je však provoz tak hustý, že v úzkých uličkách ani malý skútr nepomůže. Potom by bylo nejlepší vyskočit na chodník a zkrátit si cestu mezi chodci.

Pomůže vám unikátní vozidlo Uno III Streetbike (nebo zkráceně U3), které se jako mimozemský Transformer stisknutím jednoho tlačítka přemění z klasické motorky do podoby jednoosé dvoukolky ve stylu známého Segwaye.

magazin.cz

Dvě podoby
Elektricky poháněný stroj pak balancuje na dvou paralelních zadních kolech, přičemž původně přední kolo je složeno mezi ně. To umožňuje přesné manévrování v tak těsném prostoru, že lze na U3 vjet dovnitř budovy a dokonce i do výtahu. V tomto stádiu využívá vozidlo k udržení rovnováhy gyroskopický kontrolní systém, umožňující pohyb vpřed i vzad a zatáčení v malých rychlostech.

magazin.cz

Jakmile dostane jezdec chuť prohánět se po silnici ve svitu zapadajícího slunce, nastane čas pro druhé stádium transformace neboli motocyklový mód. Jakmile jej aktivujete a přidáte plyn, vysune se automaticky přední nepoháněné kolo, zadní dvě kola se přesunou k sobě a z U3 je rázem motorka, stabilnější a vhodnější pro vyšší rychlosti.

Maximální rychlost se vyšplhá až k padesáti kilometrům za hodinu s dojezdem zhruba 55 km na jedno čtyřhodinové nabití baterií. U3 kvůli snadné a rychlé transformaci v obou fázích využívá konvenčního motocyklového ovládání, tedy řídítka a na nich akcelerační hefty a brzdu.

magazin.cz

Od nápadu až k vlastní firmě
Nápad na vytvoření nového vozidla se zrodil v hlavě mladého kanadského vynálezce Benjamina Gulaka. Před čtyřmi lety, kdy byl tehdy sedmnáctiletý hoch s otcem na obchodní cestě v Asii, si poprvé uvědomil, že elektrické univerzální vozítko by mohlo být řešením pro smogem zamořené čínské megapole.

magazin.cz

Jakmile se vrátil domů, začal pracovat na prototypech a nyní je konečná verze vyráběna jeho vlastní firmou BPG Motors v massachusettském Cambridgi. Zajímavostí určitě je, že prostředky na vybudování firmy získal Bejamin Gulak v investorské reality show Dragons’ Den vysílané v Kanadě na televizní stanici CBC Television a u nás známé pod názvem Den D.


Cena Uno III Streetbike byla stanovena na docela vysokých 7500 dolarů (cca 130 000 korun).

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2