Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Portal 2 donutí hráče přemýšlet

Pokračování úspěšné logické hry Portal nabízí opět řadu zapeklitých puzzlů navíc okořeněných notnou dávkou humoru.

Původní Portal nechali před lety vývojáři z Valve vzniknout jen jako takový doplněk k hlavní akční hře Half-Life 2. Jednoduchost a přitom ohromná návykovost však z této logické hříčky udělaly hit a není proto divu, že se dočkala plnohodnotného pokračování.

magazin.cz

Dva spojené portály
Princip hry je přitom úplně jednoduchý a zůstal ve dvojce zachován. Ze speciální zbraně vystřelíte na jedno místo modrý portál a na jiné místo portál žlutý, čímž se obě místa navzájem propojí. To je všechno. S tímto můžete vyrazit do testovacích místností laboratoří Aperture, kde se ovšem pořádně zapotíte.

Průchod místnostmi totiž nebude nijak jednoduchý, neboť jsou v nich rozmístěny různé výbušniny, laserové paprsky, mosty, otočné plošiny, bedny a další překážky, jejichž překonání vám roztočí mozkové závity naplno. Občas si můžete vypomoci přítomnými gely měnícími chování prostředí. Některé z nich vás vystřelí do výšky, jiné zrychlí pohyb a některé využijete pro tvorbu portálů na místech, kde to jinak není možné.

magazin.cz

Vytvářenými portály nemusí nutně procházet jenom hráč, často jimi budete muset posílat i jiné součástí herního prostředí, třeba gelovou tekutinu umožňující skok do výšky. Různých logických kombinací a řešení vyvstane v průběhu hry nepřeberné množství a než vymyslíte ten správný postup, jak se dostat ke kýženým dveřím s nápisem „exit“, uplyne řada minut, neúspěšných pokusů a zoufalých výkřiků bezmoci. O to větší však bude vaše euforie, když všechna kolečka logického soukolí zapadnou na svá místa a vy jen budete kroutit hlavou nad tím, proč vás to nenapadlo dřív.

magazin.cz

S roboty je legrace
Jednotlivé herní úrovně spojuje kromě zapeklitých hádanek taktéž jednoduchý příběh, postavený na dialozích několika robotických společníků, jejichž komentáře značně oživují hru a často vyloudí široký úsměv na vaší tváři. Hlavní hrdinku Chell doprovází nešikovný robot Wheasley, jež svou hloupostí probudí počítač GLaDOS. Ironické slovní přestřelky mezi oběma umělými bytostmi vás díky nadsázce a přisuzování lidských vlastností robotům pobaví stejně dobře, jako řešení puzzlů.

magazin.cz

Dokonalost Portalu 2 jenom podtrhuje fantastický kooperativní multiplayer, kde se společně s jedním kamarádem pustíte do plnění dalších úrovní, speciálně navrhnutých pro spolupráci dvou postav.

Portal 2 je dostupný ve verzích pro PC a konzole Xbox 360 a PlayStation 3.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1