Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Studentská hračka z Hvězdných válek

Partička studentů vytvořila speciální rotující motokolo, umožňující nejen rychlý transport, ale hlavně spoustu zábavných triků.

Několik šikovných studentů z australské Univerzity of Adelaide se nechala inspirovat Hvězdnými válkami a vytvořila vychytaný dopravní prostředek označovaný jako „diwheel“, pro což se český ekvivalent hledá jen těžko. Vybavíte-li si rychlé rotující kolo, v němž generál Grievous utíkal před Obi-Wanem Kenobim, nebo robotický stroj se dvěma obřími postraními koly v invazi na Geonosis, určitě si uděláte představu, o čem je řeč.

magazin.cz

Akrobatické kousky
Studenti svůj projekt označují jako EDWARD, což je zkratka pro Electric Diwheel With Active Rotation Damping, zhruba přeloženo jako elektrické dvoukolo s aktivním rotačním tlumením. Jednoduše řečeno se jedná o pevný kovový rám se sedačkou pro jezdce, který je umístěn mezi dvěma velkými koly a elektrický pohon mu umožňuje rotaci.

magazin.cz

Jak se koneckonců můžete přesvědčit ve videu, tento systém umožňuje jezdci nejen pohyb vpřed, vzad a do stran, ale rovněž podstatně zábavnější a adrenalinovější rotaci kolem dokola vlastní osy nebo pohyb ve stabilizované poloze hlavou dolů. Ovládání těchto triků ovšem není snadné a je nutné se naučit bezvadně ovládat rotační pohyb pomocí joysticku a ruční brzdy.

Edward je poháněn elektromotorem schopným dohnat jej až k rychlosti 40 km/h, přičemž ovládání řídí inteligentní programová jednotka, znemožňující převrácení. Dokáže pracovat jak v bezpečném režimu, kdy se dvoukolo snadno ovládá pro přímočarý pohyb a je zamezeno rotování pilota o 360 stupňů, tak i ve volném režimu, kde právě naopak volná rotace hraje prim a řidič může vyvádět nejrůznější zábavné kousky.

magazin.cz

Škola hrou
Baterie dokáže Edwarda pohánět zhruba hodinu, i když s ním vyvádíte ty nejdivočejší kousky. „Edward se nejen divoce kolébá, ale je také zelený,“ tvrdí jeden ze studentů Jack Parsons. „Jede kompletně na elektřinu a navíc má regenerativní brzdění, takže když zpomalujete, energie se vrací zpět do baterie.“

Vedoucí projektu profesor Ben Cazzolato k tomu dodává: „Často se nás ptají, proč jsme něco takového postavili? Proč stavět horskou dráhu? Protože je to zábava! A kromě neuvěřitelně zábavného řízení Edwarda, jsou zde také seriózní pedagogické důvody vytvářet podobná zařízení. Takové projekty naučí studenty navrhovat moderní řídicí systémy a využívat metody a postupy, které později využijí v praxi.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!