Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Špionážní roboti velikosti hmyzu

Americká armáda vyvíjí a testuje dálkové ovládané špionážní roboty, které pozorovatel jen stěží rozezná od běžných živočichů.

Vypadají jako dětské hračky povalující se zapomenuté v mnoha šatnících po celém světě. Avšak tyto na první pohled nevinné přístroje představují několik vysoce sofistikovaných dálkově ovládaných létajících robotů. U.S. Air Force totiž vyvíjí miniaturní špionážní letouny, které mají připomínat ptáky nebo dokonce drobný hmyz.

magazin.cz

Dálkové řízený letoun
Létající miniaturní stroje, označované jako Micro Air Vehicles (MAV), jsou vyvíjeny na Wright-Pattersonově vzdušné základně v ohijské Daytoně. Misí tamní vědecké laboratoře je vytvořit takové mikro-stroje, jež budou schopny najít, sledovat a zacílit nepřátele operující i v komplexním městském prostředí.

magazin.cz

Inženýři prozatím v uzavřeném prostředí testují rozličné malé helikoptéry a jiné létající stroje v podobě drobných ptáků nebo švábů a sbírají data, která jim pomáhají programovat vyspělý řídící software. Jejich pokusy aktuálně navazují na předchozí výzkum americké agentury pokročilých obranných výzkumných projektů, která strávila roky vývojem hromady kybernetických potvůrek.

magazin.cz

Kybernetický brouk
Před dvěma lety vědci z agentury představili kybernetického brouka, který může být řízen pomocí laptopu. Za pomoci implantátů se jim podařilo vyřešit, jak přimět brouka, aby roztáhl křídla, vzlétnul a pak zase přistál, čehož dosáhli stimulováním jeho mozku, který začal na povel pracovat s křídly.

magazin.cz

Zatáčení v letu je pak řízeno stimulováním svalů na jedné nebo druhé straně, což brouka přiměje, aby křídlem na příslušné straně mával rychleji. Zabudovaný systém využívá nervových a svalových stimulátorů, mikro-baterii a mikro-ovladač s přenašečem signálu.

magazin.cz

Všechny tyto části byly broukům implantovány už v zakuklené fázi vývoje. K pokusům vědci použili tři typy kamerunských brouků, přičemž nejmenší měřil 2 cm a největší 20 cm

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2