Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Létající auta budou do pěti let brázdit oblohu

Různé koncepty létajících aut se objevují už po desetiletí. Nyní to však vypadá, že se konečně podaří jednomu z nich dobýt vzdušný prostor.

Prototyp létajícího auta dostal název Terrafugia Transition a podle leteckých expertů by se mohl začít v Evropě regulérně používat do pěti let poté, co bude formálně povolen v USA. Prototyp za čtvrt miliónu dolarů funguje jako dvousedadlové letadlo s maximální rychlostí 185 km za hodinu, doletem 800 km na nádrž běžného paliva a jeho pilotování vyžaduje nejméně dvacet hodin tréninku.

magazin.cz

Létající transformer
Stisknutím jednoho tlačítka letoun do půl minuty složí křídla, vypne vrtulový pohon a promění se v automobil s náhonem na zadní kola. Po silnici se může pohybovat rychlostí až 100 km/h a celkem pohodlně s ním zaparkujete do běžné garáže. „Je to jako malý transformer,“ říká jeden z vynálezců prototypu Carl Dietrich a srovnává tak svoje vozidlo s legendární dětskou hračkou.

Americký národní úřad pro bezpečnost dálničního provozu vydláždil cestu pro létající auta nedávným oznámením výjimek v pravidlech, které umožní provozovat podobná vozidla na amerických silnicích.

magazin.cz

Podle civilních leteckých úřadů by taková podpora létajících aut v Americe měla znamenat snadné získání povolení také od Evropské bezpečnostní agenury sídlící v Kolíně nad Rýnem. Jeho mluvčí Jonathan Nicholson totiž tvrdí, že „bezpečnostní standardy jsou velmi podobné v Evropě jako v USA.“

magazin.cz

Vysoké investice
Projekt Terrafugia odstartoval už v roce 2006, nicméně minulý rok se už zdálo, že bude muset být z finančních důvodů ukončen, neboť nutné designové změny si vyžadovaly investici dalších dvacet miliónů dolarů. Ty mimo jiné zahrnovaly implementaci pokročilé kontroly stability nebo vývoj pneumatik použitelných, jak na silnicích, tak i na přistávacích drahách.

Finanční problémy se naštěstí podařilo vyřešit, a to i díky americké armádě, která investovala 70 miliónů dolarů do vývoje létajícího Humvee.

magazin.cz

Natěšení zákazníci
Jednou ze stovky zákazníků, kteří již zaplatili zálohu deset tisíc dolarů, je i softwarová inženýrka Sherry Grobsteinová z Massachusetts, jež v současnosti lítá také s Cessnou 150.

„Myslím, že je to nejlepší myšlenka ve vesmíru,“ říká s nadšením. „S Terrafugiou můžu doletět, kam budu chtít a pokud počasí nedovolí vydat se na zpáteční cestu vzduchem, prostě dojedu zpátky po silnici. Nebo když přistanu na letišti, budu se moci vydat prozkoumat okolní restaurace, aniž bych si musela pronajímat auto.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1