Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.virgingalactic.com

Stavba vesmírného letiště se dokončuje

První fáze stavby kosmodromu pro soukromé lety do vesmíru je téměř hotova. Zákazníci by se mohli dočkat startu už v roce 2013.

S nápadem vybudovat komerční vesmírné letiště nepřišel nikdo jiný, než výstřední miliardář Richard Branson, jehož firma Virgin podniká v celé škále lidských oborů. Kosmodrom má sloužit jako hlavní uzel všech soukromých letů do vesmíru a jeho výstavba je zhruba z devadesáti procent hotová.

magazin.cz

Futuristický kosmodrom
Letiště se staví na poušti nedaleko Las Cruse v Novém Mexiku. Na ploše přibližně sedmi kilometrů čtverečných už stojí tříkilometrová přistávací dráha společně s rolovacími plochami a hangárem hlavního terminálu. Ten je vystavěn ve futuristickém stylu a evokuje různé vesmírné základny viděné zatím pouze ve sci-fi filmech. Součástí hlavní budovy je rovněž vesmírné operační centrum a dlouhý tunel, jímž mají vstupovat budoucí cestovatelé.

magazin.cz

Podle mluvčího Virgin Galactic jsou práce na letišti jen pár měsíců před dokončením a měly by se stihnout uzavřít ještě do konce letošního roku. První vesmírné lety s cestujícími by se pak měly uskutečnit někdy v roce 2013. Současně s dokončování hlavní části kosmodromu začaly také práce na druhé fázi, kam patří komplex pro vertikální start, dvě návštěvnická centra v nedalekých městech a návštěvnické centrum u hlavního letiště.

magazin.cz

Dvojice plavidel
Pro samotný let bude využívána dvojice plavidel, jejichž vývoj je zatím v pokročilé fázi testování. Hlavním nosičem je mateřská loď WhiteKnightTwo, která vypadá jako dvě křídly spojená letadla. Dokáže jen za pomoci vlastní raketových motorů vynést modul s cestujícími až na hranici mezosféry do výšky patnácti kilometrů, kde dojde k odpojení a návratu mateřské lodi zpátky na kosmodrom.

magazin.cz

Mezitím v samotné vesmírné lodi nazvané SpaceShipTwo piloti zapnou vlastní motory a vydají se společně s trojicí cestujících až za pomyslnou hranici vesmírného prostoru do výšky sto deseti kilometrů. Tady už na cestovatele čeká vytoužený stav bez tíže, mrazivé ticho a nádherný pohled na rodnou planetu. Nakonec se loď návrátí do atmosféry a hladce přistane na dráze kosmodromu.

Lístek na vesmírný výlet si mohou zájemci za poplatek 20 tisíc dolarů rezervovat již nyní a podle vyjádření firmy už je v evidenci několik stovek zákazníků. Samotný let by měl stát 200 tisíc dolarů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3