Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Panasonic představil robotického kadeřníka

Robot sám umyje zákazníkům hlavu a jemně jí namasíruje. Chybí už jen obarvení a trvalá.

Japonsko už možná nevládne světu v oblasti nejmodernějších technologií. Jakmile však dojde na robotická zařízení, Japonci v tomto oboru bez diskuze vládnou. Minimálně v nadšení, s jakým ke konstruování robotům přistupují. Japonci zkrátka roboty všeho druhu zbožňují.

Výstava výstředností
Každoročně pořádaná výstava moderních technologií CEATEC konaná také letos nedaleko Tokia dává zapáleným Japoncům skvělou příležitost prezentovat své robotické vynálezy, které se Západnímu světu mohou někdy zdát poněkud výstřední. Čtyřdenní výstava přiláká na dvě stě tisíc návštěvníků, kteří letos mohli mimo jiné spatřit umělého kadeřníka, robota na kole, nebo plyšového medvídka vítajícího svého pána.

Zatímco různí roboti-společníci nebo akrobaté na jednokolce už se staly víceméně standardní součástí výstavy, robotický kadeřník představený známou společností Panasonic mohl návštěvníky trochu překvapit. Vypadá sice jako křeslo u zubaře, avšak jeho činnost je podstatně příjemnější.

magazin.cz

Hlava jako v myčce
Pohodlně se natáhnete do položeného křesla a vlasy svěříte mechanizovaným prstům. Robot nejprve nasbírá potřebná data třídimenzionálním skenováním lidské hlavy, naplánuje si podle nich průběh, vypočítá množství potřebného šampónu a vrhne se na samotné mytí. Během něj jemně masíruje hlavu pomocí čtyřiadvacítky měkkých prstů. Nakonec šampón spláchne proudem vody z několika trysek, takže si můžete připadat skoro jako v myčce pro auta.

magazin.cz
Kromě kadeřníka představil Panasonic rovněž robotického doktora. Ten naštěstí sám neoperuje pacienty někde na kuchyňské lince, nýbrž slouží pouze jako pohyblivý komunikační prostředek pro handicapované pacienty. Doktor tak může i z nemocnice pomocí videohovoru pacienty doma kontrolovat a radit jim.

magazin.cz

Na výstavě se tradičně objevil robot-cyklista, na němž výrobce prezentoval bezdrátový komunikační systém i novou ekologicky čistou baterii a motor. Cyklista navíc na rozdíl od minulých let, kdy jezdil jen v malých kruzích, dokázal zdolat výjezd na vysokou točitou rampu.

magazin.cz

Medvídek z Tokia
A konečně, pro děti nebo osamělé jedince tu byl k vidění třeba roztomilý plyšový medvídek od Fujitsu, který se díky kameře zabudované v čumáčku a dalším senzorům dokáže probudit, jakmile se přiblíží člověk, a začne ho zdravit a mávat na něj.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1