Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Microsoft

Smartphone s příchutí Manga

Microsoft o svém mobilním systému tvrdí, že dává lidi na první místo. Od letošního podzimu s Mango updatem to platí už i pro Českou republiku.

magazin.cz
Určitě vám už někdo ukazoval svůj nový smartphone. Říkal vám o něm, kolikátý je to iPhone, podle jaké sladkosti se jmenuje jejich verze Androidu a nakonec to proložil ukázkou hry Angry Birds. To, co si z toho většinou odnesete je, že má dotykový displej se spoustou pestrobarevných ikonek. Jednou vám, ale někdo ukáže svůj Windows Phone a najednou tam nevidíte ikonky, ale jen jakési „okénka“, jednoduchý text a černá pozadí a ať už vám prostředí telefonu učaruje, nebo ne, určitě se vám vryje do paměti jednou věcí. Je jiný.

Designový minimalismus je asi první věcí, co vás na Windows Phone 7 upoutá. Místo honby za barevnějšími ikonkami a animovanějším pozadím, přišli designéři z Redmondu s designovým jazykem Metro, jejž charakterizují třemi slovy – jednoduchý, čistý, moderní. Když jsem jej představoval svým přátelům, často používali slova jako stylový a sexy, za což dle mého vděčí především neokoukanosti vzhledem ke konkurenci.

Když se mi poprvé dostal do ruky Windows Phone, Metro jsem si zamiloval. Telefon prostě zobrazuje samotný obsah, který využívá jako designový prvek. Galerie střídá na svém pozadí vaše oblíbené fotografie. Aktivní okénko se seznamem je složené z fotek vašich přátel. Velikost písma určuje důležitost v hierarchii položek. To, co mobil zobrazuje je vždy součástí většího celku a vy vidíte jen výřez toho, co právě chcete a vše je velmi přehledné. Je to zkrátka něco úplně jiného, než si dovedete představit, ale zároveň si začnete říkat, proč to tak nebylo už dávno.

Ovládání je skutečně intuitivní. Všechno je tak nějak tam, kde byste čekali. Windows Phone není jen platforma pro aplikace, ale svébytný a celkově promyšlený systém. Například si nastavíte v telefonu všechny vaše účty k online službám typu Facebook, Twitter, nebo Google. Propojení se službami však nastane všude. V galerii naleznete svoje galerie z Facebooku, v centru Lidé (což je pokročilejší obdoba klasického seznamu kontaktů), naleznete nejen kontakty z vaší SIM karty (a potažmo Live účtu), ale také z Facebooku, Twitteru a dalších služeb.


V centru Lidé můžete sledovat klasický „feed“ statusů a aktivit vašich přátel ze všech nalinkovaných služeb. Jeden kontakt pak může slučovat všechny účty daného člověka a pak už jen jedním kliknutím, voláte, smskujete, píšete na zeď, nebo se necháte navigovat na jeho adresu. To samé platí s propojením kalendáře a vaše centrum Zprávy slouží zároveň jako Facebook chat. Není zde prostor pro větší podrobnosti, ale snad tohle ilustruje propojení všeho napříč systémem. V Mangu si navíc kontakty můžete sloučit do skupin, které můžete připnout k aktivním okénkům a mít tak v reálném čase přehled o činnosti vašich přátel, či rodiny.

magazin.cz
Smartphone byl nebyl až tak „smart“ bez aplikací, ty můžete s Mango updatem nakupovat v českém Marketplace zcela stejně jako například v App Store, buď z mobilu, pomocí Zune Software, kterým celý mobil spravujete po připojení k počítači, nebo nově i na webu. V současné době je v Marketplace asi 35 000 aplikací, což není tolik jako u iOS, či Androidu, ale aplikace přibývají každým dnem. Pozitivní je, že v Marketplace lze nalézt už více jak 100 aplikací od českých vývojářů v čele s výbornou navigační aplikací Mapy.cz.

Samozřejmě i s Windows Phone si zahrajete známé hry a najdete oblíbené aplikace, ale tady vidím ještě prostor pro zlepšení, hlavně v oblasti Augmented Reality aplikací a navigace. V Mangu nabízí AR funkce přímo Bing, v ČR však ještě nefunguje na 100 procent, přesto čtečka QR, MS Tag a čárových kódů spolu s textovým skenerem fungují výborně. Tyto funkce totiž pro vývojáře odemkl až Mango update a tak aplikace třetích stran teprve vznikají. Co se může jevit jako další nevýhoda, je implementace Bingu coby hlavního vyhledávače. Ne, že by byl špatný, ale schází mu česká lokalizace, která dává konkurenci velkou výhodu. Dnes už koupíte nové Windows Phone telefony plně v češtině, ale je celkem škoda, že se kompletní počeštění nedá doinstalovat i do starších Windows Phone zařízení, které se u nás distribuovaly před Mangem.

magazin.cz

Celkově však je Windows Phone vynikající systém, který ač v podstatě na začátku svojí cesty (byl představen teprve před rokem), je s Mango updatem nejen konkurentem pro ostatní platformy, ale díky svému unikátnímu přístupu a odlišné filozofii nabízí reálnou alternativu všem, kterým se dnešní tradiční smartphony začínají zajídat anebo prostě jen chtějí zkusit něco skutečně nového. Skvělou předností je zaměření na detaily, ať už designově, nebo funkčně. Je také potřeba mít na paměti fakt, že Windows Phone je součástí většího ekosystému společně s Windows a dalšími produkty Microsoftu, jako je z mobilu neustále přístupné úložiště SkyDrive, herní prostředí Xbox LIVE, svižný internetový prohlížeč Internet Explorer 9, nebo kancelářský balík Office. V budoucnu však bude propojení s desktopem ještě větší, mám na mysli Windows 8, které rovněž využívají Metro design a celkově vycházejí právě ze stylu nastaveného Windows Phone. Propojení mezi vaším stolním PC, tabletem a mobilem pak může mít v podstatě neomezené možnosti a přitom ani nebudete muset přecházet na nějakou zcela jinou platformu, protože stejně většina z nás používá právě Windows a produkty Microsoftu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1