Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Boeing chystá pro astronauty vesmírné taxi

Známý výrobce letadel chce pro NASA zajistit levný a jednoduchý transport astronautů na oběžnou dráhu Země.

Po ukončení programu a posledním letu raketoplánu Atlantis letos v červenci už NASA nemá vlastní prostředky, jak se dostat do vesmíru. A to je příležitost pro soukromé firmy, aby se vrhly do vesmírného podnikání. Průkopníkem soukromé vesmírné dopravy by se chtěl stát známý výrobce letadel firma Boeing, která spustila projekt vesmírného taxi CST-100.

magazin.cz

NASA právě na firmy jako je Boeing nebo Space Exploration Technologie sází a počítá s tím, že do tří až pěti let budou schopny na oběžnou dráhu dostat požadovaný náklad i astronauty. Do té doby se musí spoléhat na ruské Sojuzy, což ovšem Američany stojí desítky milionů dolarů za místo v raketě.

magazin.cz
Víceúčelové lety
Boeing má k dispozici rozsáhlé zařízení v Kennedyho vesmírném centru na Floridě, které donedávna využívala NASA pro vývoj svých raketoplánů. Malý raketoplán CST-100 dokáže na oběžnou dráhu Země vynést až sedm pasažérů, což je dostatečný počet pro astronauty, kteří budou vysláni například pro práci ve vesmírně stanici ISS. Boeing nicméně počítá i s komerčními lety pro civilisty či odborníky mířící na vědeckou základnu, kterou v budoucnu plánuje postavit firma Bigelow Aerospace. Na oběžnou dráhu chce svoji loď vyslat do čtyř let.

V současné době je projekt ve fázích přípravy a Boeing doufá, že se během několika měsíců podaří přestěhovat staré rampy či platformy a začít s přestavbou současných hangárů pro potřeby firemní výroby. Vice president komerčních programů Boeignu John Mulholland už nyní tvrdé, že bude smutné dívat se na to, jak všechno to vybavení starých raketoplánů bude muset zmizet.

magazin.cz

„Raketoplán je tak kultovní dopravní prostředek,“ dodává Mulholland. „Tyto nádherné budovy uchovávají mnoho vzpomínek. Jenže musíme se vždy dívat dopředu.“ Boeing má k dispozici hangár o rozloze 30 tisíc metrů čtverečných vysoký třicet metrů, který byl naposledy použit pro přípravu únorového letu raketoplánu Discovery.

Turistická atrakce
Také zbytek vesmírného centra, jež bylo celá léta ve vlastnictví státu, chce NASA postupně přeměnit na vesmírné letiště s více uživateli. Proto je připravena poskytnout i ostatní budovy soukromým subjektům. Zatím jsou brány vesmírného centra otevřeny turistům.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1