Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejlepší přítel člověka? Robotický pes

Vynálezci ukázali prototyp slepeckého psa, který díky systému Kinect dokáže zdolávat i schody.

Kde jinde než v Japonsku se zrodil nápad vytvořit robotického psa, který by slepým lidem kompenzoval handicap a dokázal je provést ulicemi stejně dobře, nebo ještě lépe, než živý tvor. Ještě sice bude nějaký čas trvat, než se mechanický společník bude prohánět po parku, nicméně první prototyp ukázal, že to možné je.

S pomocí herní platformy
Robot byl vytvořen japonskou vývojářskou a výrobní firmou NSK ve spolupráci s vědci tokijské Elektrotechnické a komunikační univerzity. Zatímco psí tělo mechanického společníka je ve vývoji už několik let, navigační systém se radikálně změnil s příchodem primárně herního systému Kinect od Microsoftu.

magazin.cz
Použitím kamery systému Kinect, původně určené pro snímání pohybového ovládání, na hlavu robopsa, získali vynálezci jednoduchý 3D snímač prostředí před ním. Stroj se tak dokáže snáze popasovat s různými překážkami, jako jsou například schody. Na rovině natáhne své mechanické nohy a na kolečkách se celkem svižně pohybuje vpřed, přičemž neustále monitoruje okolí.

Zdolává schody
Jakmile se potká s nějakou překážkou, kterou lze překonat, přikrčí se do lezecké polohy a pomocí dalších jemných senzorů v „packách“ dokáže postupně vyšplhat po několika schodech nahoru i dolů. O všech změnách a překážkách pak informuje slepce ženským hlasem. Ten se přitom drží madla, podobně jako u živého psa s tím rozdílem, že zde držadlo slouží také jako způsob ovládání, jakési přidávání plynu.

Na videu je pěkně vidět, jak robopes vede vědce s páskou na očích po rovině i přes plošinu na schodech. V současné fázi je pohyb robota poněkud těžkopádný a pomalý, nicméně navigace funguje dobře a je jen otázkou času, kdy se zdokonalí také mechanická část. Vědci si od další verze robopsa slibují zabudování hlasového ovládání a systému GPS pro přesné udávání směru venku na ulici.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!