Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nahradí kontaktní čočka displej?

Speciální elektronické kontaktní čočky by mohly v budoucnu zobrazovat informace přímo před lidské oko.

Představte si, že byste si mohli číst jakýkoliv text, ať už oblíbené zpravodajství nebo tlachání ze sociálních sítí, bez toho aniž byste museli sednout k počítači nebo vytasit poslední model dokonalého smartphonu. Zprávy a údaje by se vám jednoduše zobrazily díky speciální kontaktní čočce, na níž by se data míhala, jak před očima terminátora.

Zařízení jak z budoucnosti
Taková vize je zatím ještě vzdálenou budoucností, nicméně současný technologický pokrok dokázal, že nepatří jen do sci-fi románů. Ukazuje to i experimentální výzkum Babaka Parvize z Washingtonské univerzity v Seattlu, který se věnuje právě vytvoření kontaktní čočky schopné zobrazovat různá data. Základem jeho práce je vývoj miniaturních elektronických součástí, tenčích než lidský vlas a následná integrace do kontaktní čočky, jíž lze bez problému nasadit a sundat, jako klasickou dioptrickou pomůcku.

magazin.cz

Vědci se podařilo do čočky zakomponovat elektrický obvod s bezdrátovou anténou schopnou přijímat energii i data a jednou modrou LED diodou. V laboratoři pak čočku vložil do oka pokusného králíka a úspěšně se mu podařilo diodu rozsvítit, aniž by králík doznal jakékoliv újmy na zdraví. Prototyp tedy zatím dokáže zobrazit jediný bod, nicméně od toho je jen krůček k přidávání bodů dalších.

„Vytvořili jsme primitivní displej s jedním zobrazovacím bodem,“ komentuje výsledek výzkumu Parviz. „Když budeme mít několik dalších bodů, už budeme schopni zobrazit třeba šipku udávající člověku směr.“

Nejrůznější využití
Parvitz tak sní o dni, kdy bude možné poslat na kontaktní displej všechny informace, které člověk zrovna v danou chvíli vyžaduje. Ať se jedná o aktuální televizní program, předpověď počasí, nebo ještě lépe film. A dokonce v případě použití dalších přídavných zařízení i přiblížení vzdálené krajiny. Předpokladem je pochopitelně možnost kontaktní čočku podle potřeby vypnout a rychle ji z oka vyjmout.

magazin.cz

Výzkum by mohl být užitečný nejen pro zábavu, ale rovněž pro medicínské účely. Přídavné senzory by totiž mohly přímo z oka měřit třeba hladinu cukru v krvi a další důležité údaje o zdravotním stavu. „Povrch oka je pokryt živými buňkami a tělo je musí nějak živit, proto jsou přímo napojeny na krevní oběh,“ dodává k tomu Parviz.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3