Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Chrápání umlčí plyšový medvěd

Unikátní recept, jak zamezit nepříjemnému chrápaní, představili v Japonsku. Je jím robotický plyšový medvěd, který automaticky převrací spáčovu hlavu na stranu.

I ten nejvřelejší partnerský vztah může někdy kolabovat po probdělých nocích vedle hlasitě chrápajícího spolunocležníka. V takovém případě povětšinou dámy donutí své partnery vyzkoušet všechny dostupné prostředky, aby ukončily svá noční muka.

magazin.cz

Kde selže medicína, přijde na řadu technika
K řešení se dosud nabízely různé nosní kapky, inhalátory, nebo dokonce pyžama s tenisovými míčky na zádech, v nichž se spáč nepřetočí na záda. A pokud nepomůžou ani špunty do uší, přijde na řadu technologická novinka z Japonska. Tamní vědci by se totiž s nějakým primitivním řešením nespokojili, a proto rovnou navrhli speciálního robota, který dokáže automaticky obracet hlavu chrápajícího člověka tak, aby se mu uvolnili dýchací cesty.

magazin.cz

Robot přitom vypadá docela roztomile. Tým vědců z Univerzity Waseda totiž přiřkli robotovi podobu plyšového medvěda, který v posteli slouží jako polštář. Ve svém těle má zabudovaný mikrofon, a jakmile zaregistruje hlasité chrápání, okamžitě zvedne svojí tlapku a odtlačí spáčovu hlavu na druhou stranu. Samozřejmě vše probíhá s jemností plyšové hračky tak, aby se spící člověk pokud možno neprobudil.

Pro lékařské účely
Vědci svého medvěda představili na tokijské Mezinárodní robotické výstavě, kde ho uvedli pod názvem Jukusui-kun, neboli „hluboký spánek“. Robot však nebyl vyvinut primárně se záměrem ulehčit život zoufalým manželkám, nýbrž aby předcházel možným zdravotním problémům. Některým lidem se totiž během mocného chrápání může snižovat hladina kyslíku v krvi, což ohrožuje jejich život.

magazin.cz

Tito pacienti pak musí ve spánku použít ještě speciální senzor na ruku, který monitoruje srdeční tep a okysličenost krve. Jediným problémem je, že spící člověk musí ulehnout na správné místo na polštáři a nikam z něj během spánku neutéct. A to může být pro řadu neklidných spáčů docela zásadní nedostatek.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1