Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Legendární Polaroid se vrací s digitálním aparátem

Nový fotoaparát Polaroid Z340 už pořizuje snímky digitálně. Tiskne je stejně jako jeho předchůdci okamžitě.

Významným mezníkem ve fotografování v minulém století se stal známý Polaroid se svými okamžitě vylézajícími fotkami. Pro mnoho lidí se stal téměř kultem a oslovil i známé umělce jako byl třeba Andy Warhol. Nyní firma nabízí nový model Z340, který, jak si žádá doba, pracuje kompletně digitálně.

magazin.cz

Konec s máváním fotkou
Fotografie lezou z přístroje pomalu a jsou suché. To je věc, které si všimnete hned na první pohled. Přístroj totiž vyrábí fotky speciální technologií tisku od firmy Zink, což je zkratka pro „zero ink“, tedy žádný inkoust. Barevnou fotku je tím pádem možné získat z přístroje velmi malých rozměrů a bez nutnosti měnit tonery nebo kazety s inkoustem.

Nevýhodou technologie Zink je nutnost používat speciální papír, který firma prodává v balíčcích po třiceti kusech v přepočtu za zhruba 450 Kč, což vychází na patnáct korun za jednu fotku. Přitom velikost polaroidové fotografie je 10 x 7,6 cm. Pro zachycení přátelských objetí rozjařených kamarádů na party bude velikost nejspíš stačit, nicméně na zachycení nějakých úchvatných scenérií můžete zapomenout.

magazin.cz

To však ani není smyslem Polaroidu. Podle presidenta firmy Scotta W. Hardyho „fotky z Polaroidu spojují lidi dohromady způsobem, který je daleko osobnější než jakýkoliv foto tag, slideshow nebo komentář na internetu. Z340 nabízí zábavnou zkušenost s instantním tiskem a přitom nezapomíná na lehkost sdílení, jakou umožňuje digitální fotografie. Velmi nás těší, že můžeme zprostředkovat instantní fotky i mladé generaci.“

magazin.cz

Uvnitř těla
Po technické stránce Polaroid Z340 přináší snímač s rozlišením 14 megapixelů, čtyřnásobný optický zoom, vestavěný blesk a slot pro SD kartu s maximální kapacitou 32 GB. Fotky totiž kromě instantního tisku můžete ukládat do paměti a později upravovat. Na vrchní straně přístroje naleznete taktéž 2,7palcový barevný LCD displej, který ukazuje náhled pořízené fotografie ještě před jejím tiskem. Nemusíte tak nutně tisknout každou fotku.

Přistroj je napájen standardním li-ion akumulátorem, jehož kapacita by měla stačit na pořízení pětasedmdesáti fotek a pětadvaceti tisků. Polaroid už je v zámoří v prodeji za 299 dolarů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!